U vrijeme obustave nastave u školama učenici će imati nastavu na daljinu u skladu s mogućnostima

U vrijeme obustave nastave u školama učenici će imati nastavu na daljinu u skladu s mogućnostima

 

U razdoblju dok je nastava u školama obustavljena zbog koronavirusa, učenici u Hercegovačko-neretvanske županije imat će nastavu na daljinu što znači da neće biti nadoknade sati. Učenici osnovnih škola u općini Prozor-Rama  i Srednje škole Prozor dobit će upute od svojih razrednika i predmetnih nastavnika. O svim drugim detaljima obavještavat će ih od ponedjeljka putem školskih stranica, društvenih mreža i portala. 

Komunikacija

”S obzirom na to da se nastava neće nadoknađivati, dali smo Instrukcije svim školama kako se trebaju ponašati, a ključna stvar je u tome da ljudi trebaju dolaziti na posao i na dnevnoj bazi komunicirati s učenicima, prema mogućnostima koje imaju”, kaže ministar Hadžović. Ističe da je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ dalo instrukciju o postupanju odgojno-obrazovnim ustanovama na osnovu Zakona o županijskim ministarstvima i drugim tijelima županijske uprave Zakona o organizaciji uprave u HNŽ i Naredbe Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ. Tako su odgojno-obrazovne ustanove dužne, u skladu sa svojim mogućnostima, organizirati nastavni proces putem interneta: web stranice škola, e-maila i društvenih mreža te kontinuirano obavještavati učenike i roditelje o načinu rada. ”U cilju adekvatnog djelovanja i daljnjeg provođenja nastavnog procesa, nastavnici će učenicima na dnevnoj bazi davati adekvatne upute, materijale i domaće zadatke, koji su u skladu s nastavnim planom i programom i rasporedom sati. Nastavnik komunicira s učenicima te vodi pedagošku dokumentaciju tijekom razdoblja obustave nastave’’, pojasnio je ministar Hadžović

Rad od kuće

Ovakav način nastavnog procesa, kako ističe, tretirat će se kao redovita nastava i neće biti nadoknade sati. U tom razdoblju odgojno-obrazovne ustanove su, kako navodi, dužne osigurati odgovarajuću razinu higijene svih prostorija u skladu s preporukama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ. Ako u odgojno-obrazovnoj ustanovi rade kronični bolesnici, trudnice i pripadnici ostalih kategoriziranja rizičnih grupa, preporučeno je da im se omogući rad od kuće. ”Radnici odgojno-obrazovnih ustanova obvezni su izvršavati zadatke prema uputama rukovodnog osoblja, a u skladu s daljnjim preporukama nadležnih tijela”, poručio je ministar Hadžović uz napomenu kako ova Instrukcija stupa na snagu odmah.