SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA ZA DAN OPĆINE PROZOR – RAMA

 • SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA ZA DAN OPĆINE PROZOR – RAMA
 • SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA ZA DAN OPĆINE PROZOR – RAMA
 • SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA ZA DAN OPĆINE PROZOR – RAMA
 • SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA ZA DAN OPĆINE PROZOR – RAMA
 • SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA ZA DAN OPĆINE PROZOR – RAMA
 • SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA ZA DAN OPĆINE PROZOR – RAMA
 • SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA ZA DAN OPĆINE PROZOR – RAMA

U srijedu, 6.rujna održana je središnja svečanost povodom obilježavanja 8. rujna, Dana općine Prozor – Rama.
Uoči svečane sjednice Općinskog vijeća, odana je počast poginulim braniteljima kod spomenika. U polaganju vijenaca  sudjelovala su izaslanstva Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Prozor Rama, Općine Prozor-Rama, zajedno sa izaslanstvom grada prijatelja Popovače i  grada prijatelja Sinja, te općina Dugi Rat i Klis, Izaslanstvo Ministarstva za pitanje branitelja HNŽ, Izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH, Izaslanstvo grada Zagreba, Izaslanstvo  Općinskog odbora HDZ BiH Prozor Rama, Izaslanstvo općinske organizacije HSP  Prozor Rama, te Izaslanstvo  Općinskog odbora HDZ  1990 Prozor Rama.
Opijelo za poginule branitelje predvodio je velečasni Marko Tomić, župnik župe Prozor.
Nakon toga održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Prozor – Rama.  Sjednicu je otvorio Pero Kovačević, dopredsjednik OV. Na početku sjednice poslušana je himna BiH, a himnu hrvatskog naroda pjevao je Marko Bošnjak uz pratnju Ane Topić.Minutom šutnje odana je dužna počast svim poginulim braniteljima.
Slijedilo je pozdravljanje gostiju koji su nazočili sjednici:
Izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH, gospođu Nives Cigan i gospodina Peru Bilušića

Izaslanstvo Ministarstva za pitanje branitelja HNŽ-a, gosp. Ante Džalto,
Izaslanstvo  grada prijatelja Popovače, predvođeno gradonačelnikom, gosp. Josipom Miškovićem,
Izaslanstvo grada prijatelja Sinja, predvođeno gosp.  Denisom Glavanom, zamjenikom gradonačelnice,
Izaslanstvo  općine  Dugi Rat, predvođeno načelnikom, gosp. Jerkom Roglićem,
Izaslanstvo općine Klis, predvođeno načelnikom gosp Jakovom Vetmom,
Izaslanika  grada Zagreba, gospodina Dinka Ćorića,
Izaslanstvo općine Tomislavgrad, predsjednika Općinskog  Vijeća gosp LukuKrstanovića,
Izaslanstvo općine Kupres, načelnika Milana Raštegorca Komu.
Pozdravljeni su predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata, kao i svi članovi braniteljskih udruga
Pozdravljeni su predstavnici vjerskih institucija, te nazočni gospodarstvenici, predstavnici javnih institucija, nevladinih organizacija, svi sugrađani.
Pročitani su oni koji su pismima čestitali Dan općine, jer nisu mogli sudjelovati na sjednici. Čestitke su upućene od Njemačke Ambasade u Sarajevu,Predsjednika Vlade Republike Hrvatske  gosp.  Andreja Plenkovića, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike  Hrvatske, gosp Zvonka Milasa, Ramske zajednice Zagreb, gosp ŠimunaPenava, Federalnog  Ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, gospŠemsudina Dedića, Načelnika općine Konjic, gosp Emira Bubalo, te nadbiskupa mitropolita  Vrhbosanskog, Vinka Kardinala Puljića čija čestitka je pročitana.
Sudionicima svečane sjednice prigodnim govorima obratio se dekan Ramskedekanije, fra Mato Topić, ukazavši na potrebu da svoje još više cijenimo i uvažavamo, unatoč mržnji koja je vidljiva u nezrelom društvu, te da treba i dalje ići naprijed i poboljšavati uvjete života. Čestitao je Načelniku i suradnicima na dobrom radu u korist svih žitelja, te čestitao Dan općine.
Josip Mišković, gradonačelnik grada Popovače, obratio se i pozdravio u ime gradova prijatelja, Popovače i Sinja. Kazao je kako je za svaku pohvalu promjena koja se događa u ovoj općini, jer svake godine uočava nova poboljšanja gradskih ulica, vidi se da se u općinu ulaže i da ona dobiva izgled lijepog europskog gradića.
Nakon pozdrava koje su uputili gosti, sve prisutne je oduševio Marko Bošnjak, „Ramski slavuj“, izvedbom dviju lijepih pjesama.
U nastavku sjednice pogledana je video projekcija  izvješća o radu općinskog rukovodstva u proteklom periodu. U desetominutnom filmu predstavljen je rad i aktivnosti u periodu od prošlogodišnjeg Dana općine do danas.
Poslije video izvješća, svim sudionicima kratko se obratio Načelnik, dr. Jozo Ivančević, zahvalivši na sudjelovanju na sjednici Općinskog vijeća, te zahvalivši svim suradnicima i onima koji su provodili radove i aktivnosti. Načelnik je najavio i nove radove i nove aktivnosti, jer kako je rekao“Rami treba još putova, još vodovoda, još zapošljavanja“.
Cijelo vrijeme pozornicusu krasile mlade i lijepe Ramskemažoretkinje, članice mažoret kluba pri Kulturno sportskom centru. Izvele su jednu plesnu točku i bile burno pozdravljene uoči  odlaska u Sloveniju na Europsko prvenstvo.
Nakon svečane sjednice, svi su pozvani na  ceremoniju otkrivanja spomenika kojega je njegov autor, akademski kipar Petar Dolić nazvao „Tvrtkov biljeg“.  Spomenik je već postavljen na kružnom toku. Nakon prigodnih govora Načelnika Ivančevića i umjetnika Dolića, spomenik „Tvrtkov biljeg“ je proglašen otkrivenim.