Svečana sjednica Općinskog vijeća Prozor-Rama

Svečana sjednica Općinskog vijeća Prozor-Rama

Svečana sjednica povodom Dana općine Prozor-Rama održana je danas, 6. rujna 2022. godine, u Domu kulture.  Prije svečane sjednice u 11 sati, upaljene su svijeće i položeni vijenci za sve poginule branitelje u Rami.

Vijence su položili i svijeće upalili predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Prozor-Rama, Udruge nositelja ratnih odličja,  općine Prozor-Rama zajedno s izaslanicima općina i gradova prijatelja i partnera, Popovače, Rovišća i Tomislavgrada. Vijenac je položilo izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH te izaslanstvo Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru. Vijence su položili izaslanstva HDZ 1990 Prozor-Rama i Općinskog odbora HDZ-a BiH Prozor-Rama.

Prije početka svečane sjednice Općinskog vijeća Prozor-Rama intonirane su himne BiH i Hrvatskog naroda „Lijepa naša“ koju su izveli ramski glazbenici Nevenka Tokić i Toni Jeličić.  Još jednom je odana   počast svim poginulim, umrlim i nestalim braniteljima Rame minutom šutnje.

Svečanu sjednicu općinskog vijeća Prozor-Rama otvorio je dopredsjednik Pero Kovačević

Na početku sjednice voditeljica protokola Blaženka Matešić pozdravila je sve goste u ime načelnika općine Prozor-Rama dr. Joze Ivančevića. U ime gostiju pozdrav je uputio gospodin Josip Mišković, gradonačelnik Grada Popovače. “Hvala lijepo na pozivu. U ime Grada Popovače, svih građana i moje osobno i u ime predsjednika gradskog vijeća Popovače smo došli ovdje vas pozdraviti i uveličati ovu vašu svečanost. Zaista je, nakon dvije godine pauze, lijepo doći u Ramu i sresti se s prijateljima. Isto tako vidjeti ono što je važno i bitno, a to je da je Rama nastavila svoj razvoj, da se razvija i gradi”, kazao je između ostaloga Mišković.

Nakon još jedne izvedbe Nevenke i Tonija, dopredsjednik Općinskog vijeća Prozor-Rama Pero Kovačević je izvijestio o radu vijeća, sjednicama, odlukama i projektima

Nakon prikazivanja kratkog filma o projektima koji su realizirani i čija je izvedba u tijeku obratio se načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević koji je kazao: Poštovani sugrađani, uvaženi gosti, čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti vas na današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana Općine Prozor-Rama. U filmu koji smo sad gledali dali smo kratki sažetak glavnih aktivnosti općinske uprave u proteklih godinu dana. Mnogi od vas dobro znaju da sve nije bilo baš jednostavno uraditi. Najvažnije je bilo osigurati sredstva za sve ovo što općina radi.  I u tome smo bili dosta uspješni unatoč krizama oko nas imali smo dovoljno novca u proračunu za sve radove, ali i za financiranje tekućih troškova i za praćenje cijelog javnog sektora”, kazao je načelnik Ivančević u svom pozdravnom govoru.

Prošle godine prikazan je film o uspješno završenim projektima kao što su obnovljena crpna stanica  Krupić s novim crpkama,  zamjena azbestnih vodovoda cementnima, završenoj obnovi bazena Krča, vodovodu Perići, Lug, Naukovići, Duge, Hudutsko, novom gradskom mrtvačnicom, prvim dijelom sortirnice miješanog otpada s reciklažom, novom zgradom Općine s vijećnicom te autobusnim kolodvorom

“Ove godine smo kroz film vidjeli projekte koji su u završnoj fazi gradnje, a to su:  nova zgrada vrtića, gradska tržnica, pročistač otpadnih voda i kompostana u Eko parku, put Orašac, put Draševo, vodospremu Čukur te gradilište tvornice “GS-Rama” u Poslovnoj zoni “Izlaz”. Radovi na ovim projektima nastaviti će se i iduće godine. Naravno da ima još poslova koji nisu spomenuti u filmu”, rekao je Ivančević te dodao skoro otvaranje novih prostorija Općinskog suda Prozor-Rama, jer se općina izborila da se vrati sud koji je prije petnaestak godina izuzet iz općine Prozor-Rama. Općina sada kroz suradnju i uz razumijevanje sa županijskim ministarstvom pravosuđa ispravlja pogrešku”, kazao je Ivančević.

Kroz petnaest dana ćemo počinje rad u novoobnovljenim prostorijama Općinskog suda u Prozoru

Glavna gospodarska tema je vezana za izgradnju nove tvornice u dogovoru s njemačkim investitorom GS HOLDING GmbH Regensburg. Načelnik Ivančević je rekao: “Podsjećam da smo sporazum o suradnji potpisali prije točno godinu dana na tadašnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća  s gospođom Snježanom Köpruner kao direktoricom investitora. Taj projekt je od velike važnosti za budućnost naše općine i tvrdim da ga nikakve smetnje neće zaustaviti.”

Nagrada Ankici Šarčević za najbolji literarni rad

U povodu ovogodišnjeg Dana općine Narodna knjižnica „Rama“ raspisala je nagradni natječaj za najbolji literarni rad na temu „Rama je čaša povijesti puna“, što je stih iz pjesme „Ramska ponosnica“ ramskog književnika Rajka Glibe.

Najbolji pristigli rad po osjeni stručnog povjerenstva napisala je Ankica Šarčević iz Prozor. Ulomak nagrađenog rada pročitala je Mirjana Bešker, članica dramskog ansambla KSC-a Prozor-Rama.