U povodu Dana općine Prozor-Rama načelnik dr. Jozo Ivančević je uputio čestitku i pozvao na otkrivanje spomenika gastarbeiteru

U povodu Dana općine Prozor-Rama načelnik dr. Jozo Ivančević je uputio čestitku i pozvao na otkrivanje spomenika gastarbeiteru

U povodu Dana općine Prozor-Rama načelnik dr. Jozo Ivančević je uputio čestitku sugrađanima te pozvao na kulturne i sportske događaje s posebnim naglaskom na otkrivanje spomenika gastarbeiteru koje će biti upriličeno u utorak 6. rujna 2022. godine nakon svečane sjednice Općinskog vijeća koja je u 11 sati.

Poštovani sugrađani,

Ovih dana otpočele su sportske i kulturne manifestacije kojima obilježavamo 8.rujna, Dan općine Prozor – Rama. Čestitam vam Dan općine i želim vas sve pozvati da pratimo ta događanja i da se radujemo uz Dan naše općine.

Na svečanu sjednicu Općinskog vijeća, koja će se održati 6.rujna u Domu kulture, posebno su pozvani  predstavnici braniteljskih udruga, poduzetnici, kulturni, sportski i prosvjetni radnici kao i svi sugrađani.

Ove godine želimo na poseban način odati priznanje našim sugrađanima koji su jedan dio svog radnog i životnog vijeka proveli u inozemstvu, daleko od kuće i obitelji, kako bi za svoju kuću i obitelj osigurali egzistenciju. Upravo njima posvetili smo novi spomenik koji će krasiti naš grad. To je spomenik jednostavno nazvan „Ramski gastarbeiter“, rad akademskog kipara Petra Dolića.

Veliki intelektualac i književnik, Ivan Lovrenović, napisao je: Onaj tko je zamislio i omogućio da javni prostor u Prozoru bude oplemenjen spomenikom gastarbeiteru, darovao je ovome gradu  i ovome kraju ne samo  izrazitu umjetničku vrednotu, nego i potresan a važan memento na tegobu sudbine i neuništivost životne volje, one volje „koja od života ništa ne odbacuje“.

Otkrivanje spomenika biti će nakon svečane sjednice Općinskog vijeća koja će se održati u utorak, 6.rujna sa početkom u 11.00 sati.

Pozivam zato posebno sve gastarbajtere da sudjeluju i na svečanoj sjednici, i na otkrivanju spomenika, kao i na ručku koji će biti upriličen nakon toga.