Smotra folklora “Gange svoje zaboravit neću” održana u Prozoru u povodu Dana općine

Smotra folklora “Gange svoje zaboravit neću” održana u Prozoru u povodu Dana općine

Smotra folklora pod nazivom “Gange svoje zaboravit neću” održana je  u nedjelju, 28. kolovoza. 2022. godine.  Folklorni program je izveden u Domu kulture od 19 sati.  Svečani mimohod kroz Prozor nije održan zbog kiše. 

Nastup kulturno-umjetničkih društva je organiziran u povodu Dana općine Prozor-Rama koji se obilježava na Malu Gospu, 8. rujna. Domaćin i organizator ove smotre su Udruga “Ramska tradicija” i Kulturno-sportski centar Prozor-Rama.

Običaje iz svog kraja predstavili su:
KUD „Sarajlije“ – Tomislavgrad

U ranijoj folklornoj povijesti u Sarajlijama je vrijedno spomenuti nastup iz 1926 godine prigodom posjeta prvaka HSS-a Stjepana Radića Duvnu. Godine 1940. nastupili su na smotri narodnog stvaralaštvu u Zagrebu. Neki nastupi nastavili su se i nakon Drugog svjetskog rata. U novije vrijeme društvo bilježi sudjelovanje na brojnim smotrama folklora u Bosni i Hercegovini.

KUD „Napredak“ – Uskoplje

Društvo se predstavilo kolima, pjesmama i poskočicama iz Uskopaljskog kraja. HKD “Napredak” podružnica Uskoplje osnovana je davne 1906. godine, a rad je obnovljen 1990. Podružnica broji oko 130 članova podijeljenih u nekoliko sekcija od kojih je folklorna i ujedno najbrojnija. Društvo je nastupalo na brojnim smotrama diljem BiH i Republike Hrvatske kao što su Đakovački vezovi. Organizatori su “Uskopaljskih jeseni”.

KUD „Rudine“ – Vidoši, Livno

KUD Rudine župa Vidoši, započelo je s radom početkom 2010. godine. Iza sebe ima više od 150 nastupa, od kojih izdvajamo 3 puta na državnoj smotri folklora Vinkovačke jeseni, 2 puta državna smotra folklora Đakovački vezovi, 2 puta na najstarijoj državnoj smotri folklora u Republici Hrvatskoj Brodsko kolo, na Smotri pjevačkih skupina u Ivanić gradu i Benkovcu gdje su osvojili nagradu za izvornost, šest natupa u serijalu HTVa Lijepom našom, više snimljenih priloga TV Kuća u BiH. U Prozoru su izveli pjesme i plesove svog kraja.

KUD „Ramska tradicija“ – Rama

“Ramska tradicija” je započela s radom u svibnju 2021. godine. Okuplja 50 mladih članova uz nekoliko starijih koju podupiru rad kroz prenošenje znanja mlađim generacijama. Do sada je imala nekoliko važnih nastupa te samostalno predstavljanje ramske tradicije, od različitih običaja, igara, napjeva i igranja kola. Članovi su imali i nekoliko televizijskih nastupa u prigodnom programu. Mladi članovi “Ramse tradicije” uče folklorne običaje, upoznaju ramski kraj, život i ljude kroz povijest i danas.

Na kraju programa sudionicima su uručene prigodne zahvalnice.