Sjećanjem na Rajka Glibu u Prozoru obilježen Svjetski dan knjige

Sjećanjem na Rajka Glibu u Prozoru obilježen Svjetski dan knjige

Književnom večeri, posvećenoj ramskom književniku dr. Rajku Glibi, sinoć je u Domu kulture u Prozoru obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava u organizaciji Narodne knjižnice Rama.

O životu i književnom stvaralaštvu ovog ramskog književnika govorila je Marija Bešker, ravnateljica Knjižnice, istaknuvši kako je dr. Rajko Glibo čitav život posvetio proučavanju i pisanju o “svom ponosnom i gordom rodnom kraju Rami”, ostavivši iza sebe bogat književni opus.

Marija je predložila da bi bilo lijepo kada bi neka od ustanova u gradu bila nazvana po dr.Rajku Glibi, kako bi njegovo ime ostalo trajno živjeti u ramskom kraju, koji je Rajko toliko volio.

O Rajku je govorio i Nikola Šimić Tonino, prozaist, pjesnik, esejist, dramski pisac, pisac za djecu, književni, kazališni, likovni kritičar i tekstopisac, predsjednik Hrvatskog književnog društva, ogranak Zadar, čiji je član od osnivanja bio i Rajko.
– U Hrvatskom književnom društvu pokrenuta ćemo inicijativa za ustanovljenje književne nagrade koja bi nosila Rajkovo ime “Uz dolove Uzdol zove”, koja će se dodjeljivati na pjesnikov rođendan 24. listopada u Uzdolu,  kazao je među ostalim Šimić.

U ime Rajkove obitelji nazočne je pozdravila Rajkova kćerka Žaklina Kutija, koja je vrlo emotivno govorila o svome ocu, kao roditelju, ali i kao profesoru, kazavši da je zahvalivši njemu i sama postala profesorica hrvatskog jezika.

– Tata je jako volio svoj posao i bio mu u potpunosti predan, tako da smo mi, njegova djeca, bili ljubomorni na “njegovu djecu ” kojima je predavao u školi, jer nam se činilo da ih voli više od nas, da bih danas kao profesorica hrvatskog jezika to isto dočekala od svoje djece, pa ga u potpunosti razumijem, kazala je Žaklina, dodavši da je presretna što njen tata nije zaboravljen u svom rodnom kraju te je, vidno ispunjena emocijama, zahvalila organizatorima.

U okviru programa pročitana su imena najčitatelja u 2017. godini, koji će biti nagrađeni knjigom.

Najčitatelji su: Ivka Brković, Marija Tadić, Ante Markešić, Dževad Manov, Lamia Ravnjak, Lucija Burić i Dominik Ivančević.
Pjesme i ulomke iz Rajkovih djela, po izboru Tonke Drežnjak, prof.hrvatskog jezika, čitale su Martina Škarica i Ivana Dragić, članice Dramskog ansambla KSC-a i Mirjana Bešker, koja je bila i moderator ove književne večeri.

U glazbenom dijelu programa nastupile su Mihaela Mišura i Katarina Zadro.

Književnu večer organizirala je Narodna knjižnica Rama, pokrovitelj je Općina Prozor-Rama i načelnik dr. Jozo Ivančević, a organizaciju je pomogao i Kulturno-sportski centar Prozor-Rama.

Rajko Glibo (Donja Vast kraj Prozor-Rame, 24. listopada 1940. – Zadar, 17. rujna 2012.) bio je redoviti sveučilišni profesor, pjesnik, dramski pisac, pisac udžbenika i esejist.

Osnovnu školu završio je u Uzdolu i Prozoru, Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju pohađao je u Zadru (1956.-1959.), Višu pedagošku školu završio je u Mostaru (1968.), diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (1972.) te magistrirao povijest i teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1986.) gdje je doktorirao s temom “Strukturne osobitosti narodne književnosti i književno stvaralaštvo Ive Andrića” 1990. godine.

Nakon završenoga studija radio je kao profesor u Gimnaziji i Srednjoškolskom centru Prozor (1973-1985), gdje je bio i ravnatelj (1981-1985). Na Odjelu za predškolski odgoj  Pedagoškoga fakulteta u Mostaru 1995. izabran u zvanje docenta, 2001. u zvanje izvanrednog profesora i 2004. u zvanje redovitog profesora.

Kao znanstvenik objavio je knjigu “Lutkarstvo i scenska kultura” i to je prvi udžbenik za taj kolegij na fakultetima u BiH i Republici Hrvatskoj, knjigu “Medijska kultura” (priručnik) i studiju “Domoljublje i ‘otpadništvo’ Ive Andrića”.

Objavio je pet knjiga pripovijetki, šest knjiga poezije i pet drama. Pjesme, pripovijetke, monodrame i radio-drame objavljujivao je u periodici i časopisima diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dobitnik je deset književnih nagrada za priču, tri za poeziju i jedne za monodramu.
 
ramski-vjesnik.ba