OPĆINA PROZOR-RAMA: S radom otpočelo Odjeljenje suda Općinskog suda Konjic

OPĆINA PROZOR-RAMA: S radom otpočelo Odjeljenje suda Općinskog suda Konjic

Općinski sud Konjic otvorio je vrata Odjeljenja suda u općini Prozor-Rama. Novo odjeljenje svečano su otvorili načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević, gosp. Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ, gosp. Admir Suljagić, direktor Tajništva Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH te u ime gđe Almine Ćilić, predsjednice Općinskog suda u Konjicu, Odjeljenje suda u Prozor-Rami službeno je otvorila gđa Aida Šain, predsjednica građanskog odjeljenja Općinskog suda u Konjicu, sutkinja.

“Obzirom na teritorij općine Prozor-Rama, ovo je jako veliki korak za općinu iz razloga što je, sami znate, jako velika udaljenost i ljudima jako teško dolaziti u Konjic na ročišta, suđenja, po zemljišno-knjižne izvatke po sitne potvrde koje sada mogu dobiti ovdje na licu mjesta”, kazala je Šain između ostaloga te dodala: “Ja sam sutkinja koja je ovdje radila i prije rata i isto tako pokrivala ovaj teren, tako da znam što je i sudijama doći na ovaj teren, podaleko je, a strankama kojih je većina je lakše doći u Odjeljenje i obaviti svoj posao.

Foto: Gđa Aida Šain, predsjednica građanskog odjeljenja Općinskog suda u Konjicu, sutkinja

Žitelji općine će imati mogućnost podnijeti zahtjeve, uvjerenja, za kazneni postupak i sve ono što je ljudima u suštini potrebno u takvim postupcima, dokumentacija po koju su ranije morali ići u Konjic.

Odjeljenje suda djelovat će u punom radnom vremenu

U proteklom periodu su dodijeljene prostorije sudu, koje su uređene i opremljene uredskom opremom. Općina Prozor-Rama na čelu s načelnikom Ivančevićem preuzela je polovinu troškova, a za rekonstrukciju prostorija, njihovo uređenje i tehničko opremanje odabrane su prostorije Vatrogasnog doma. Osim prostorija Odjeljenja suda ovdje će biti smješten i Zemljišnoknjižni ured.

Općina Prozor-Rama tako je pribavila potrebne prostorije, a Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave njihovo kompletno opremanje. Ministar Balić je ranije izjavio da, kada je u pitanju Ministarstvo pravosuđa, apsolutno stoji na raspolaganju općini Prozor-Rama, Načelniku i svim stanovnicima. Ministarstvo je omogućilo kompletnu informatičku opremu i uredski namještaj u iznosu od 120 tisuća maraka. U međuvremenu su završene sve konkursne procedure za prijem uposlenika, a sve s jednim ciljem – u konačnici pružiti što bolju, kvalitetniju, jeftiniju i bržu uslugu građanima općine Prozor-Rama kroz rad ovog pravosudnog tijela.

“Iznimno mi je zadovoljstvo da sam u Prozor-Rami da otvaramo Odjeljenje suda Općinskog suda u Konjicu za ovo područje općine. (…) Zbog bolje pravosudene usluge za građane Prozor-Rame stvorile su se zakonske pretpostavke za osnivanje Odjeljenja suda u Prozoru, mi smo nakon toga obezbijedili, uz koordinirane aktivnosti, s Načelnikom općine i Predsjednicom Općinskog suda u Konjicu i VSTV-om adekvatna sredstva, tako da je Vlada HNŽ-a u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, uprave i lokalne samouprave izdvojila 150 hiljada maraka za opremanje prostorija, informatičku opremu, kancelarijski namještaj i obezbijedili smo sredstva za bruto plaću zaposlenika koji će raditi u ovom odjeljenju Općinskog suda Konjic za Prozor-Ramu”, kazao je gosp. Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ.

Foto: Gosp. Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ

Olakšanje za stanovnike općine

Godine 2003. Općinski sud u Prozoru – Rami prestao je sa radom. Tada su stanovnici ove općine prvi put poslije II. Svjetskog rata ostali i bez Odjeljenja suda u svojoj općini, iako je Općina imala dugogodišnju tradiciju suda, od sreskog, općinskog (osnovnog) kao i Odjeljenja suda.

Nakon 20 godina ponovno u Rami

Dodatna teškoća uvjetovana je činjenicom da je Prozor od Konjica udaljen preko 60 kilometara, a pojedina općinska naselja i 100 kilometara, da ne postoji kvalitetan javni prijevoz između Prozora i Konjica. Stanovnici su s pravom bili nezadovoljni. Primjera radi, stanovnici su radi jednog zemljišno-knjižnog izvatka, koji košta npr. devet maraka, morali izgubiti cijeli dan odlaskom u Konjic.

Sud se nakon gotovo 20 godina vratio u Prozor-Ramu, a ovom je prigodom načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević kazao: “Konačno je došao današnji dan da se otvori Odjeljenje suda, Općina je što se tiče sredstava dosta toga uložila, građevne i pripremne radove, a ostalu opremu pomoglo je ministarstvo pravosuđa naše županije. Zahvalio bih isto predsjednici Općinskog suda u Konjicu gđi Ćilić, ministru Baliću i ostalim članovima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeće Bosne i Hercegovine”, kazao je dr. Jozo Ivančević, načelnik općine Prozor-Rama.

Foto: Dr. Jozo Ivančević, načelnik općine Prozor-Rama

Na bolji način na usluzi

Načelnik dr. Jozo Ivančević je poduzeo određene aktivnosti kako bi došlo do vraćanja Suda u našu općinu koji je olako ukinut još 2003. godine. Ukazivao je svim institucijama na opravdano nezadovoljstvo svojih građana. Pisao je zahtjeve i usmeno lobirao kod onih koji mogu utjecati na ovu tematiku. Ovo je urodilo plodom tako da je Parlament Federacije BiH dana 17.3. 2013. godine, donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima u FBiH, kojim je odredio da Općinski sud Konjic ima i Odjeljenje Suda u Prozoru – Rami.

Prisutnima se u ime Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine obratio i gosp. Admir Suljagić, direktor Tajništva Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH te kazao: “Drago mi je što sam danas ovdje ispred Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Bitna stvar za građane Prozor-Rame. Već duže vrijeme je načelnik u svojim nastojanjima pokušavao da iznađe rješenje za ovu situaciju. Imamo Općinski sud Konjicu koji je prilično udaljen od građana, s ovim Odjeljenjem bit ćemo na bolji način na usluzi građanima Prozor-Rame i to je u suštini najbitnija stvar u svemu ovome.”

Foto: Gosp. Admir Suljagić, direktor Tajništva Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH

Troškovi će se ovim smanjiti za građane općine Prozor-Rama, što je najbitnije, a otvaranje Odjeljenja suda jedan je svečan trenutak, i za građane, ali i pravosuđe Bosne i Hercegovine.