Uskoro s radom kreće Odjeljenje suda u Prozor-Rami, veliko olakšanje za stanovnike općine

Uskoro s radom kreće Odjeljenje suda u Prozor-Rami, veliko olakšanje za stanovnike općine

Općinski sud Konjic uskoro će otvoriti Odjeljenje suda u općini Prozor-Rama. Na sastanku načelnika dr. Joze Ivančevića i Suada Balića, ministra pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ definiran je način financiranja otvaranja Odjeljenja suda koji će od sada u Prozor-Rami djelovati u punom radnom vremenu. Određene su općinske prostorije koje će se dodijeliti sudu, a koje će se uskoro urediti i opremiti. 

Ivančević je u razgovoru s ministrom Balićem dogovorio financiranje, gdje će Općina Prozor-Rama uložiti polovinu potrebnih sredstava, a polovinu Ministarstvo pravosuđa. Za rekonstrukciju prostorija, njihovo uređenje i tehničko opremanje su odabrane prostorije u Vatrogasnom domu.

Načelnik dr. Jozo Ivančević je poduzeo određene aktivnosti kako bi došlo do vraćanja Suda u našu općinu koji je olako ukinut još 2003. godine. Ukazivao je svim institucijama na opravdano nezadovoljstvo svojih građana. Pisao je zahtjeve i usmeno lobirao kod onih koji mogu utjecati na ovu tematiku. Ovo je urodilo plodom tako da je Parlament Federacije BiH dana 17.3. 2013. godine, donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima u FBiH, kojim je odredio da Općinski sud Konjic ima i Odjeljenje Suda u Prozoru – Rami.

“Jedan dio Suda funkcionirao je ponedjeljkom i petkom, ali sada idemo na puni rad Odjeljenja. Odredili smo prostorije koje ustupamo za rad Suda, uskoro ćemo ih urediti i opremiti. Zadovoljstvo mi je da će se u sve to uključiti i ministar Suad Balić te da ćemo zajednički pokriti troškove otvaranja Odjeljenja suda u Prozoru – Rami“, zaključio je Ivančević.

Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave na raspolaganju

Ministar Suad Barić je izjavio: “Na današnjem smo sastanku dogovorili završne aktivnosti, u proteklom smo periodu završili konkursne procedure za prijem zaposlenika u novom Odjeljenju suda u Prozoru. Ispred Ministarstva ćemo u budućnosti pribaviti određeni inventar za urede. Općina Prozor-Rama je dakle, pribavila prostor, a mi ćemo preuzeti njegovo opremanje. O potrebnim sredstvima ne možemo još govoriti, jer nas očekuje napraviti određene specifikacije, pa ćemo znati o kojem se iznosu radi. Kada je u pitanju Ministarstvo pravosuđa, stojimo na raspolaganju općini Prozor-Rama, načelniku i njenim stanovnicima.”

 

Olakšanje za stanovnike općine

Godine 2003. Općinski sud u Prozoru – Rami prestao je sa radom. Tada su stanovnici ove općine prvi put poslije II. Svjetskog rata ostali i bez Odjeljenja suda u svojoj općini, iako je Općina imala dugogodišnju tradiciju suda, od sreskog, općinskog (osnovnog) kao i Odjeljenja suda.

Dodatna teškoća uvjetovana je činjenicom da je Prozor od Konjica udaljen preko 60 kilometara, a pojedina općinska naselja i 100 kilometara, da ne postoji kvalitetan javni prijevoz između Prozora i Konjica. Stanovnici su s pravom bili nezadovoljni.