Načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević potpisao Povelju prijateljstva s općinom Rovišće

Načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević potpisao Povelju prijateljstva s općinom Rovišće

U Rovišću je u utorak 7. svibnja 2019. godine načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević u ime općine potpisao Povelju prijateljstva s općinom Rovišće u Republici Hrvatskoj. Povelju je u ime općine Rovišće potpisao načelnik Slavko Prišćan.  Potpisivanje je organizirano u sklopu obilježavanja Dana općine Rovišće. 

Rama i Rovišće su već povezane povijesno, tradicijski, kulturno, ali i emotivno-rodbinski. Mnogi Ramljaci su našli svoj novi dom u Rovišću nakon izgradnje Hidroakumulacije Ramsko jezero 1968. godine.

Tijekom potpisivanja Povelje načelnik Jozo Ivančević je kazao: U ovom svečanom trenutku važno je istaknuti potrebu veće kulturne, privredne i turističke povezanosti naših krajeva. Zato bih, u interesu naših općina, molio da se ne ostane samo na dobronamjernim razgovorima i potpisivanju Povelje, nego da se ti razgovori pretvore u konkretne akcije. Čini mi se da bi pri vrednovanju javnoga posla najvažniji kriterij trebao biti blizina s narodom, susretanje i razgovaranje sa svima, otvorenost i za sva mišljenja, prihvaćanje razlika i zauzetost za opće dobro.

Danas, kada svečano potpisujemo Povelju prijateljstva, pozivam sve nas da nadiđemo fizičke granice, da se odlijepimo od sive zone neslobode, da iziđemo iz osjećaja nemoći u koje nas guraju i pojedini političari i naši sistemi, da srušimo ogradu uskoga tora brige i odgovornosti samo za sebe i svoje, da ostavimo načelo profita i živimo kao jedan narod kojega ne dijele ljudske granice.

Prihvatimo se rizika i blagoslova osobne slobode, pravimo politiku prijateljstva, politiku rada i poduzetništva, budimo osjetljivi za potrebne i ne prestajmo raditi na zajedničkom dobru.

Čuvajmo sjećanja na događaje i uspomene koje su povezale naše krajeve i ljude.  Želim vam dobrodošlicu u ramski kraj!

Ovom potpisivanju Povelje nazočili su brojni uglednici iz Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorske županije i Rovišća. Iseljeni Ramljaci su aktivni u društvenom kulturnom i gospodarskom životu Rovišća. Stoga je očekivati da će se te aktivnosti povećati i u suradnji s matičnim krajem.