VESLAČKI CENTAR “RAMA”: Održana radionica “Otpad modernog doba” ususret Svjetskom danu čišćenja

VESLAČKI CENTAR “RAMA”: Održana radionica “Otpad modernog doba” ususret Svjetskom danu čišćenja

Udruženje građana “Ruke” u sklopu projekta “Let’s Do It” posjetilo je Veslački centar “Rama” i održalo radionicu pod nazivom “Otpad modernog doba”. Radionica je ovo interaktivnog karaktera i sastoji se od dvije sesije. Sudjelovalo je 15 mladih članova Veslačkog kluba “Rama” i “Ustirama”. 

Radionica je svojevrsni uvod u pripremu akcije čišćenja povodom Svjetskog dana čišćenja koja će biti organizirana 17. rujna 2022. godine, upravo u općini Prozor-Rama. Voditeljice današnje radionice su: Velida Tihić, Selma Mešić i Mirsada Kapidžić.

“Teme o kojima smo razgovarali na radionici su vezane za digitalni otpad i otpad od hrane, a učesnicima se na zanimljiv i kreativan način, koristeći se metodama kritičkog mišljenja, predstavio problem s kojim se susreće moderno društvo i naša životna okolina. Zajedničkim razgovorom i kroz vježbu mladi su potaknuti da više razmišljaju o datom problemu i da prošire svoju svijest o važnosti zaštite životne okoline od “modernog otpada” koji svakodnevno pravimo”, kazala je Mirsada Kapidžić, jedna od današnjih predavačica.

Foto: Mirsada Kapidžić, Udruženje građana “Ruke”

Svi učesnici će nakon zajedničkog ručka i kratkog druženja dobiti potvrdu o učešću na radionici

“Prvi put smo u Prozor-Rami i zaista nam je drago što će ove godine pomenuta općina učestvovati u Svjetskom danu čišćenja i što je Veslački klub “Rama” postao “Let’s Do It” tim.
Važno nam je da kroz akcije čišćenja podižemo svijest o važnosti zaštite prirodnih ljepota kao što je Ramsko jezero i njegova okolina”, kazala je Velida Tihić za Ramski Vjesnik.

Projekt „Let’s Do It“ je u Bosni i Hercegovini počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 191 211 volontera, koji su očistili oko 15 365 tona otpada i zasadili 446 218 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let’s Do It – milijun sadnica za 1 dan“ su do sada organizirane u 115 općina i gradova, a cilj je projektom obuhvatiti sve općine u Bosni i Hercegovini.

“Zvanični organizator akcija Let’s Do It u BiH je udruženje građana Ruke koje je ove godine u sklopu organizacije Svjetskog dana čišćenja organizovalo radionicu u Prozor Rami sa članovima Veslačkog kluba Rama i Ustirama“, dodaje Mirsada.