Tvrtkov “biljeg” na ulazu u Prozor

Tvrtkov “biljeg” na ulazu u Prozor

“Tvrtkov biljeg” naziv je za jednostavno obrađenu kamenu skulpturu visine 3 metra akademskoga kipara Petra Dolića. Smjestit će se u središtu moderne prometnice, na rotoru ili kružnom toku, na ulazu i izlazu u gradić Prozor; nadomak prosjekline u stijenama po kojoj je Prozor, stara srednjovjekovna utvrda, gradina iznad prometnice, vjerojatno i dobila ime.

Biljeg će se nalaziti na račvanju povijesnih cesta: za jug prema Mostaru i Dubrovniku, na zapad prema Duvnu i Splitu, na sjever prema Uskoplju i Banjoj Luci. Biljeg se naziva Tvrtkovim, jer se utvrda “Prozor u Rami” prvi put spominje u darovnici bana/kralja Tvrtka 11. kolovoza 1366.

Biljezi su znakovi očitovanja i raspoznavanja nečijeg identiteta, kameni graničnici, međaši nečijega teritorija i vlasništva. Biljezi su znakovi na putu, kamenovi usputnjaci. Starom riječi “bilizi” nazivaju se i stećci – jedinstveni nadgrobni spomenici srednjovjekovnih krstjana.

U domaćem kamenu dolitu kipar Dolić minimalistički je ujedinio spomenuta značenja stećka i prometnoga biljega, Tvrtkove prozorske povelje i grba koji se u dokumentima atribuira i Rami i Bosni.Plohe stećka su razigrane do blage valovitosti. Sugeriraju povijesne mijene u ramskome kraju: stradanja i povodnje, ognjene plamenove i lahore, odlaženja i dolaženja. Ovaj kameni biljeg znak je stamene postojanosti na raskrižjima, temeljno povjerenje u život i viši smisao postojanja. On je u kamen pretvorena molitva i dobra želja svakom čovjeku za sretan put u izabranom smjeru.