Traganje za istinom

  • Traganje za istinom
  • Traganje za istinom
  • Traganje za istinom
  • Traganje za istinom
  • Traganje za istinom
  • Traganje za istinom
"Film Oteto djetinjstvo don Pave Crnjca je potraga za istinom!"

Traganje za istinom je težak i nadasve bolan proces. Težak jer se ljudi često boje istine pa se ta istina mora iz njih izvlačiti kao kada lijepu biljku spašavamo iz trnja i korova. Proces je bolan jer istina  dira emocije koje su potiskivane u podsvijest, bilo zbog straha, bilo zbog neugode ili zbog određene osobne nemoći stvorene vanjskim i unutarnjim zaprekama. Katarza koju proživljavamo rađanjem istine slična je  majčinim porođajnim bolovima. Kada se istina (čovjek) rodi bol kao da nestaje u jednom trenutku. Da bismo uspjeli poroditi istinu moramo biti aktivni dionici procesa.
U traganje za istinom kako osobnom tako i kolektivnom upustio se mr. sc. Pavao Crnjac, svećenik rodom iz Donje Vasti, župa Uzdol.
 
Svoju osobnu potragu započeo je traženjem očinskog identiteta. Ne upoznavši nikada oca dao se u potragu za njegovim grobom. Tu potragu je dokumentirao filmom „U potrazi za očevim grobom“. Našavši zajednički grob; grob  svoga oca i drugih pripadnika hrvatske vojske koji su bili raspoređeni na Istočni fron, u Rusiju, u Drugom svjetskom ratu.  Time je  završio jedan osobni hod do istine. No,  potragu za istinom nastavio je otkrivanjem podataka o ramskoj djeci odvedenoj na „Prehranu“ 1942. i 1943. godine. Prikupljene podatke, razgovore sa preživjelom djecom i analizama složio je u  dokumentarni film „Oteto djetinjstvo“.  Film je podacima, scenarijem i montažom priredio sam Pavao. Potporu za objavljivanje filma dala je Ramska zajednica Zagreb i Skupština Grada Zagreba.
 
Premijerno prikazivanje filma u Rami dogodilo se u ponedjeljak 23.03.2015. u Domu kulture u Prozoru u organizaciji KSC i potporu općine Prozor-Rama.
 
Teško je u prvi mah prosuditi dojmove publike o filmu. Međutim, tijekom projekcije mogli su se čuti uzdasi, smijeh, a  mnogima su potekle i suze. Dokumenti, posebice, svjedočenja ramske djece sada u poodmakloj dobi dirnuli su svakoga. Možda se malo dulje trajanje filma učinilo nekima i pomalo dosadnim, no, to je neizbježan element ovakvog dokumenta budući da  nije rađen radi ljepote već radi istine.  Sve kritike pustimo svakom gledatelju na osobnu razinu, no, film se jednostavno mora pogledati. Da se ovakve priče kojim slučajem nađu na dohvat ruke američke filmske industrije tek bi tada i svijet saznao za sudbinu Ramljaka. Možda bi tada film popratile i pojedine političke i kulturne „elite“ Rame.
Nakon filma načelnik općine dr. Jozo Ivančević je u razgovoru s autorom mr.sc. Pavom Crnjac iskazao spremnost za konkretnu podršku za izdavanje knjige na temu „Oteto djetinjstvo“.

preuzeto: dnevnik.ba