Predsjednik Crvenog križa Federacije BiH Marko Sinanović u posjeti općini Prozor-Rama

Predsjednik Crvenog križa Federacije BiH Marko Sinanović u posjeti općini Prozor-Rama

Predsjednik Predsjedništva Crvenog križa Federacije BiH i glavni tajnik gosp. Marko Sinanović posjetio je Crveni križ općine Prozor-Rama i Općinu Prozor-Rama na čelu s načenikom dr. Jozom Ivančevićem. Razlog posjeta je odlična suradnja i realizacija velikog broja projekata između Crvenog križa općine Prozor-Rama i Crvenog križa FBiH. 

Sinanović ističe kako se djelovanje Crvenog križa općine Prozor-Rama može navesti kao svijetli primjer prakse koji opravdava svoj mandat i misiju Crvenog križa

“Mogu slobodno reći da sam došao kod naših prijatelja, da posjetim organizaciju Crvenog križa općine Prozor-Rama. Upriličili smo sastanak i s načelnikom dr. Jozom Ivančevićem. U vidu dobre suradnje, a osim toga Crveni križ općine Prozor-Rama uvijek ističem kao jedan dobar primjer prakse. Uvijek sam na terenu, a uvjeren sam da Crveni križ općine Prozor-Rama može služiti kao primjer u FBiH, kao jedna uspješna organizacija koja jako dobro surađuje i ima dobru potporu od Općine, ali i lokalne zajednice. Tim povodom smo i tu, radili smo određene projekte, pomogli koliko smo mogli, u fazi implementacije je i posljednji projekt koji uskoro Crveni križ realizira”, kazao je Sinanović za Ramski Vjesnik.

Podsjećamo, Crveni križ je među tri dobitnika sredstava u sklopu Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) namijenjenog organizacijama civilnog društva

“Sukladno Statutu i Pravilniku, Crveni križ može predati određene zahtjeve prema Predsjedništvu, meni kao predsjedniku ili tajniku. Uvijek smo te zahtjeve i projekte ocijenili kao kvalitetne. Bio je tu niz pomoći, primjera radi nabavka informatičke opreme za ured Crvenog križa općine Prozor-Rama. Evo i posljednji projekt smo podržali, suradnja i podrška je obostrana i apsolutna. Crveni križ općine Prozor-Rame opravdava mandat i misiju Crvenog križa”, rekao je Sinanović.

Dobar primjer u svim segmentima

Uspoređujući dobar rad organizacija Crvenog križa u regiji Sinanović ističe kako je ovaj u Prozor-Rami svijetao primjer te dodaje: “Primjer je ovo dobar u kompletnoj regiji, posebno u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a možemo reći i šire. Imamo dobar primjer prakse u svim segmentima, govorimo li darivanju krvi, broju darivatelja, ako uzmemo u obzir broj stanovnika, ovo je jako dobar podatak. Radi li se o pomoći u kući, pomaganju siromašnih, o projektu s djecom s posebnim potrebama, mandat Crvenog križa je u punom kapacitetu i odlično se provodi na području općine”.

“Naših 60 korisnika socijalne pomoći dobiti vid pomoći u iznosu od 100 do 300 maraka. Prije dva mjeseca smo već dio projekta realizirali upravo u suradnji s Crvenim križem Federacije BiH. Radilo se o 16 obitelji, koje su dobile iznos od 166 KM. Našim žiteljima je osim onoga što mi radimo na terenu, podjelu paketa i socijalne pomoći, nažalost potreban i novac. Puno je osoba koje imaju niska primanja, dobiju primanja do 20 KM, dok im samo račun za struju iznosi 60 KM. Potreban im je novac da bi mogli kupiti lijekove ili platiti režije. Tu imamo odličnu suradnju s Crvenim križem FBiH”, pojašnjava Daniel Tučić, tajnik Crvenog križa općine Prozor-Rama za Ramski Vjesnik.

Odobren još jedan projekt financijske pomoći korisnicima socijalne pomoći

Uzimajući u obzir ovakav vid pomoći i novi projekt kojim je Crveni križ općine Prozor-Rama aplicirao ka Crvenom križu FBiH, Sinanović ističe da je isti prihvaćen, a kapacitet i sredstva će biti naknadno utvrđena. Aplicirao je ogroman broj organizacija, a Crveni križ je želio dodijeliti sredstva svima, pa su ona nešto manja, ali raspoređena na sve aplikante.

“Zahvalio bih predsjedniku gosp. Marku Sinanoviću što je posjetio općinu Prozor-Rama i Crveni križ, koji godinama daje podršku radu našeg Crvenog križa. Bilo da se radi o financijskoj pomoći, odobravanju projekata ili kad su elementarne nepogode ili savjetima. Hvala i načelniku dr. Jozi Ivančeviću koji nas već godinama maksimalno podržava i očekujemo uspješnu suradnju i u budućnosti”, poručio je Tučić.