Općina Prozor-Rama potpisala partnerski ugovor sa Caritasom Švicarske

Općina Prozor-Rama potpisala partnerski ugovor sa Caritasom Švicarske

Općina Prozor-Rama je među sedam općina koje su 08.11.2023.godine  u Mostaru potpisale partnerske ugovore sa Caritasom Švicarske. Ugovori se odnose na partnerstvo u okviru projekta “Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni i Hercegovini – RAST” i definira principe i suradnju na inkluzivnom razvoju ruralnih područja kroz sistemske promjene.

Ovaj trogodišnji projekt RAST, čija je ukupna vrijednost 2 milijuna švicarskih franaka, Caritas Švicarske realizira s Udruženjem za poduzetništvo “LiNK” iz Mostara.

Potpisivanju ugovora su ispred Općine Prozor-Rama prisustvovali Mato Ćališ i Danijel Burečić, direktor Agencije za lokalni razvoj Prozor-Rama.

Projekti obuhvaćaju integraciju osoba sa poteškoćama u razvoju na tržište rada, uspostava osnovne poslovne infrastrukture, implementacija ekološki prihvatljivog oblika turizma, valorizacija arheoloških lokaliteta i uspostavljanje kontrole pružanja turističkih usluga.

Osim općine Prozor-Rama, za realizaciju prve faze projekta su izabrane još i hercegovačke općine Konjic, Jablanica, Mostar, Stolac, Ljubinje i Trebinje. Medijma su se tijekom potpisivanja ugovora obratili Daniel Bronkal, državni direktor Caritasa Švicarske, Alisa Gekić, direktorica udruženja “LiNK”, kao i Načelnici partnerskih općina.

Izvršna direktorica Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Alisa Gekić istaknula je da je ovaj projekt u odnosu na ostale izdvaja to što u BiH jedinice lokalne samouprave prvi put imaju mogućnost realizirati razvoj lokalnih zajednica u skladu s principima održivog razvoja.

“Izuzetna nam je čast što smo fascilitatori ovog procesa budući da djelujemo na području cijele BiH, a posebno nam je drago da pilot fazu imamo mogućnost realizirati na ovih sedam lokalnih zajednica. Očekujemo da se u okviru projekta uspostavi mehanizam koordinacije na lokalnom nivou što je ključno kako bismo doveli do održivosti ovih rezultata i poboljšanja javno-privatnih konzultacija i institucionalizacije, a isto tako multipliciranja na druge lokalne zajednice”, kazala je Gekić.

Cilj je u drugoj fazi implementacije projekta uključiti i druge općine s područja regije Hercegovina, i generalno ovu regiju brendirati kao turističku destinaciju

”Sve ovo ima za cilj poboljšati inkluzivnost, generirati prihode i nova radnih mjesta”, istaknula je Gekić.

Direktor Caritasa Švicarske Daniel Bronkal kazao je kako je ovaj projekt vrijedan dva i pol milijuna švicarskih franaka, odnosno blizu pet milijuna maraka. ”Novac nije najvažniji u svemu tome, nego tijesna suradnja koju pokušavamo, odnosno već uspostavljamo upravo sa sedam navedenih općina i gradova s kojima smo danas potpisali ugovore o suradnji i razgovarali o konkretnim aktivnostima koje će oni raditi u narednom periodu kroz ovaj projekt koji traje od 2022. do 2025. godine”, kazao je Bronkal.

Razgovaralo se i o mogućnostima dalje suradnje

“Osim ovog prvog djela, gdje smo uspostavili kontakte i kolaboraciju s ovim općinama i gradovima, zahvaljujući prvenstveno našem sjajnom lokalnom partneru Udruženju za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, sad je vrijeme da počnemo razgovarati, odnosno razmišljati o mogućnostima nastavka suradnje u narednom periodu. Želim zahvaliti vladama Švicarske i Lihtenštajna koji su zapravo osigurali sredstva, odnosno kreirali ovaj projekt, ali isto tako i našim partnerima u gradovima i općinama koji, pored toga što su napravili projekte, također snose i značajna financijska sredstva za njihovu realizaciju”, kazao je Bronkal.