DIJALOG ZA MLADE: Pregršt ideja mladih za nadolazeći javni poziv

DIJALOG ZA MLADE: Pregršt ideja mladih za nadolazeći javni poziv

Održane su konzultacije za mlade u okviru platforme “Dijalog za mlade” danas, 11. svibnja 2023. godine, u vijećnici Općine Prozor-Rama, a s ciljem jačanja vlastitih kapaciteta i unapređenja kvalitete života lokalne zajednice. 

Odazvalo se 22 mladih, a svrha konzultacija bila je identificirati potrebe, probleme i neiskorištene potencijale, kao i ponuditi inicijative kojima bi se unaprijedila kvaliteta života lokalne zajednice.

Konzultacije je s mladima održao Emir Bašić ispred Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i projekta ReLOaD2, koji za misiju ima podršku projektima organizacijama civilnih društava, gdje se okupljaju različite grupe građana.

“U Bosni i Hercegovini kažu: ‘Slabo nas mlade netko nešto pita’, stoga smo mi odlučili, stvarno svjesni takve informacije od mladih ljudi, napraviti ove konzultativne mehanizme. Mnogo mi je drago što je danas punija sala nego što je to bilo prošli put”, kazao je kupljenima Bašić.

Mladi su često izostavljeni u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou, a ovakve platforme kao što je “Dijalog za mlade” dobra su prilika da ih se čuje, da se poveća njihovo sudjelovanje i koristi potencijal koji zasigurno imaju. Na njihove inicijative kroz konzultacije bi trebali sudjelovati u društvenom životu zajednice i surađivati s lokalnim vlastima.

Želja je organizatora konzultacija kroz projekt ne samo uključiti mlade “jednokratno”, nego ih potaknuti na dodatni angažman. Ideja danas nije nedostajalo, a sve predloženo bit će uzeto u obzir prilikom kreiranja javnog poziva za podršku projektima mladih. Projekti su to koji bi bili posvećeni mladima koji ostaju u Prozor-Rami kako bi imali ispunjeniji i bolji život.

Bašić je istaknuo kako su ovakvi projekti odlična prilika za mlade, ali je puno bolje da sve krene od njih samih, da samoinicijativno traže suradnju s organizacijama, ustanovama i slično.

“To je pravi proces koji mladi treba da vode. Bez obzira koliko s ove strane stoji organizacija i institucija, sistema koji podržava mlade ljude, ako nema samoorganizovanja mladih ljudi, omladinskog bunta, želje od mladih ljudi da nešto sami preuzmu u svoje ruke, džaba će sistem postojati”, kazao je Bašić.

Ideje su razne, redovnije filmske projekcije, ljetno kino, radionice na arheološkom nalazištu Gradac, azil za životinje, radionice o sportu i zaštiti okoliša. Mladi se slažu da je potreban i tečaj plesa, zatvoreni bazeni za školu plivanja, projekti koji uključuju ribolov, biciklizam ili pak planinarenje, radionice stranih jezika itd.

Na Bašićev prijedlog očekuju se sljedeće konzultacije kroz 20 dana.

Po završetku konzultacijskih sastanaka bit će objavljen javni poziv za podršku projektima mladih na području općine Prozor-Rama

Aplicirati na spomenuti javni poziv će moći organizacije civilnog društva projektima za koje se procijeni da mogu ohrabriti i angažirati mlade u sudjelovanju u životu lokalne zajednice.

Dijalog za mlade je konzultativni mehanizam za aktivno uključivanje mladih u život zajednice. Organizira se u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, kojeg financira Europska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u partnerstvu s Općinom Prozor-Ramom.