ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE GRADAC: Stigli prvi turisti i to iz Njemačke

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE GRADAC: Stigli prvi turisti i to iz Njemačke

Arheološko nalazište Gradac, Ljubunci u općini Prozor-Rama nije samo zanimljivo arheolozima i povjesničarima, postaje sve zanimljivije i drugim posjetiteljima. Nakon što je izvršena zaštita pronađene rimske cisterne i ranokršćanske crkve s krstionicom, otvorena je mogućnost i turističkih posjeta.

Tako su u petak, 29. srpnja 2022. godine Gradac posjetili učenici hrvatske nastave iz Hannovera  sa svojim roditeljima u sklopu posjeta Rami i svom nekadašnjem profesoru  Antunu Kovčalija. On je bio njihov profesor dvije godine nakon čega se vratio u Ramu te se pridružuje arheološkim istraživanjima na Gracu. Posjetitelji iz Njemačke su također posjetili Franjevački samostan na Šćitu i razgledali zanimljivu galeriju na otvorenom.

O povodu posjeta Marija Vrankić je za Ramski vjesnik kazala: „Naš povod da smo danas ovdje došli je zahvala Antunu, koji je bio s našom djecom u Hannoveru. Djeca su prepoznala njegov rad. Želio im je prenijeti hrvatski jezik, ali ne samo hrvatski jezik nego i povijest Hrvata. Djeca su to jako zavoljela i željela su doći tu kada se Antun vratio na ovo hrvatsko tlo i radio na iskopinama iz rimskog doba. Djeca su oduševljena, a i mi roditelji. Zahvaljujemo da je Antun odvojio vremena kako bi nas pobliže upoznao s ovim prostorom.“

Neraskidiva veza domaćina i gostiju

Domaćin i vodič tijekom ovog posjeta bio je prof. Antun Kovčalija koji je studij povijesti završio u Zagrebu na Katoličkom sveučilištu, otišao u Hannover, no, ipak se vratio u svoj rodni kraj, u svoju Ramu. Antun je za Ramski Vjesnik kazao: „Kao učitelj mogu reći da mi je drago zbog ovog posjeta. Bio sam učitelj hrvatske nastave u inozemstvu, u Hannoveru, koordinacija Hamburg, od rujna 2019. Do siječnja 2022. Jako sam sretan da su moji učenici i njihovi roditelji došli danas ovdje i da sam ih mogao upoznati s našim krajem. Moje srce je ispunjeno. Drago mi je da je naša veza postala neraskidiva, iako sam otišao iz Hannovera.“

„U ime svih nas zahvaljujem što nas je Antun pozvao ovdje na ove iskopine iz rimskog doba, ovdje na brdo Gradac. Mislim da je to jako vrijedno za ovaj dio hrvatskog kraja, Hercegovine. Mislim da su naša djeca, ponajviše iz Hannovera i  jedan dio iz Austrije ponijela lijepi dio domovine, ne samo po iskopinama nego i po lijepom reljefu, planina, nego i po jednom lijepom Antunovom pozivu i gostoprimstvu”, kazala je Imgrad Ćurčić, duvanjka s njemačkom adresom koje je na Gracu recitirala svoju pjesmu.