Veleposlanica Njemačke u BiH posjetila općinu Prozor-Rama i susrela se s načelnikom općine dr. Jozom Ivančevićem

Veleposlanica Njemačke u BiH posjetila općinu Prozor-Rama i susrela se s načelnikom općine dr. Jozom Ivančevićem

Veliko je to priznanje za ovu općinu, jer posjeti veleposlanice Uebber uvijek nose u sebi poruku, ovaj put poruku potpore.

U svom pozdravu, Načelnik Općine, dr. Jozo Ivančević je iznio osnovne podatke te naglasio: „Općina Prozor – Rama je prepuna prirodnih ljepota, posebno nezagađenih voda i lijepih planina. Imamo i dva akumulacijska jezera, od kojih se ljepotom posebno ističe Ramsko jezero gdje imamo etnološki muzej, samostan i veslački centar.

Najvažniji naš resurs jesu ljudi. U mlade dosta ulažemo. Na žalost, često oni odlaze dalje u svijet, i to najradije u Njemačku. Svi oni ipak ostaju povezani sa ramskim krajem tako da se jednog dana mogu tu vratiti i otpočeti neki život u ovom kraju.

Želim naglasiti kako je u Rami Njemačka vrlo cijenjena država. Mnogi naši sugrađani su radili u Njemačkoj, odatle školovali djecu, mnogi danas uživaju njemačke mirovine. To je krenulo još početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. I moji roditelji su bili na radu u Njemačkoj i odatle školovali nas djecu, i ja sam ljeti išao raditi u Njemačku kako bih zaradio za garderobu i dodatne troškove, tako da dobro poznajem taj proces rada u Njemačkoj.

Svi smo mi i danas zahvalni Njemačkoj što nam je pomogla da nekako stanemo na noge. I kao Općina smo se trudili surađivati sa njemačkim organizacijama. Ovdje naglašavam suradnju sa njemačkom razvojnom agencijom GIZ koji su nam pomagali oko našeg Sajma šljive, oko suradnje javnog i privatnog sektora i slično. U zadnje vrijeme surađujemo sa njemačko organizacijom HELP, ta suradnja dobro napreduje, sada je aktualan projekt pomoći za dvadesetak poljoprivrednika iz naše općine. Spremni smo na suradnju i po drugim projektima. Mnoga naša naselja tek nedavno su dobila pitku vodu kroz veliki projekt vodoopskrbe. Značajno smo poboljšali i lokalne putove i tako stvorili ugodnije uvjete života našim žiteljima. Posebno su važni veliki projekti u oblasti zaštite okoliša. Radimo sortirnicu miješanog otpada ali i prečistač otpadnih voda. Riječ je o suvremenim tehnologijama. Radimo i brojne druge projekte, tako da ima prostora za proširiti suradnju između ove općine i Njemačke države.

Vama, gospođo Ueber, iskreno zahvaljujemo što ste došli u ovu malu općinu i želimo Vam da se tu ugodno osjećate.“

Organizirana je posjeta projektu koji u ovoj općini provodio HELP, njemačka humanitarna organizacija. Veleposlanica Uebber je posjetila i Etnološki muzej pri Franjevačkom samostanu Rama – Šćit.

U nastavku poslušajte što su kazali načelnik Ivančević i Veleposlanica Uebber:

 

Izjava načelnika Joze Ivančevića

Izjava njemačke veleposlanice Margret Uebber