Putu Jablanica - Pozor opet prijeti obrušavanje stijena

  • Putu Jablanica - Pozor opet prijeti obrušavanje stijena
  • Putu Jablanica - Pozor opet prijeti obrušavanje stijena
  • Putu Jablanica - Pozor opet prijeti obrušavanje stijena
  • Putu Jablanica - Pozor opet prijeti obrušavanje stijena
"​Dionica magistralnog puta između Jablanice i Prozora trebala je biti puštena u promet danas, ali su se tijekom noći pojavili novi problemi, pa se ne može sa sigurnošću reći do kada će sanacija odrona trajati i kada će biti normaliziran promet, ali i život na ovom području."

Dionica magistralnog puta između Jablanice i Prozora trebala je biti puštena u promet danas, ali su se tijekom noći pojavili novi problemi, pa se ne može sa sigurnošću reći do kada će sanacija odrona trajati i kada će biti normaliziran promet, ali i život na ovom području.
Naime, zbog opasnosti od novog obrušavanja kamenja na kolovoz, do daljnjeg je obustavljen promet na dionici M-16.2 Jablanica-Prozor u mjestu Bukov Pod.
Senad Smajlović iz Odjela održavanja, zaštite cesta i sigurnosti prometa u Cestama FBiH kaže za portal Bljesak.info kako se radi sve što se trenutno može.
"Radove na sanaciji izvodi poduzeće po ranije ugovorenom tenderu za održavanje ove dionice. Rade sve što je u njihovoj mogućnosti", rekao je Smajlović i dodao kako se radi o izuzetno nestabilnom području.
Ističe kako su izvođači radova vjerovali da će dionica magistralnog puta M16.2, na koju s eu nedjelju rano ujutro obrušio dio brda, biti puštena u promet danas. No, Smajlović kaže kako su uvjeti preko noći bitno izmijenjeni.

"Vrlo je teško prognozirati kada će se sanirati područje. Cesta je očišćena od nanosa, ali se materijal i dalje obrušava", rekao je Smajlović. Na pitanje o potrebi angažiranja dodatnih strojeva, kaže kako je područje tako da se ne može angažirati previše strojeva.
"Radi se o vrlo složenom terenu koji je već dugo vremena kritičan i gdje je stalna opasnost od urušavanja", rekao je za Bljesak.info Omer Karić iz Ureda za odnose s javnošću Općine Jablanica dodavši kako stanovnici jablaničkog područja trpe posljedice ovog urušavanja, ali i da shvaćaju da moraju biti strpljivi.
"Svaki neozbiljan pristup sanaciji je nedopušten", kaže Karić te ističe kako, uz gospodarstvo, građani najviše trpe.
"Ljudi s područja naše općine ne mogu normalno na posao, ne mogu normalno do zdravstvenih ustanova. Neki dolaze do brane, pa ju prelaze pješke te onda traže prijevoz", kaže Karić i ističe kako se ovaj problem, za koji se zna pedesetak godina mora riješiti na odgovarajući način kako se ništa slično ne bi ponavljalo.
Podsjećamo, u nedjelju oko pet sati ujutro kod mjesta Bukov Pod između Jablanice i Prozora došlo je do obrušavanja dijela brda što je izazvalo potpunu blokadu magistralnog puta.