Potpisani ugovori o sufinanciranju Općine Prozor-Rama za nabavku plastenika za 20 aplikanata

Potpisani ugovori o sufinanciranju Općine Prozor-Rama za nabavku plastenika za 20 aplikanata

Općina Prozor-Rama potpisala je ugovor s 20 aplikanata za nabavku plastenika površine 100 metara četvornih, a u suradnji s Muslim Aid Sarajevo organizacijom koja djeluje pod sloganom Serving Humanity u 70 zemalja svijeta, a za cilj ima smanjiti siromaštvo i osmisliti održiva rješenja za pomoć pojedincima, njihovim obiteljima i zajednicama.

Projekt plasteničke proizvodnje u našoj općini pokrenut je početkom godine kada je humanitarnoj organizaciji Muslim Aid upućeno pismo namjere za suradnju. Sporazum o provedbi projekta potpisan je već u ožujku ove godine. Njime je definirana nabavka i postavljanje plastenika veličine 100 m2, sustav za navodnjavanje, prva popuna rasadnim materijalom i obuka iz plasteničke proizvodnje, sve za 20 korisnika.

Utvrđeno je zajedničko sufinanciranje projekta na način sudjelovanja Muslim Aid-a s 40%, Općine također 40% i korisnika s 20%. Proceduru nabavke provela je humanitarna organizacija te je utvrđena cijena jednog kompleta u iznosu od 2.790,00 KM. Proveden je javni poziv za odabir korisnika na kojemu je odabrano njih dvadeset koji ispunjavaju tražene uvjete za Program za sufinanciranje nabavke i postavljanja plastenika  površine 100 m2.

Nastojeći dodatno pomoći poljoprivrednicima Općina je odlučila preuzeti na sebe plaćanje polovice iznosa za koji su zaduženi poljoprivrednici, tako da je njihova obveza smanjena na 273,90 KM.

„Pomaganje ljudima na selu je naša stalna aktivnost i mislim da smo po tome dobro prepoznati. Današnje potpisivanje ugovora o sufinanciranju nabavke plastenika jedan je od oblika te pomoći, i nadam se da će to, uz sve ono što radimo po selima,  biti bar mali doprinos normalnijem životu dijela naših sugrađana”, rekao je dr. Jozo Ivančević.

Nakon potpisivanja ugovora magistar agronomije Admir Hodžić održao je predavanje na temu Plastenička proizvodnja – Osnovni principi uzgoja i dobre poljoprivredne prakse.

“Ovim putem bih se zahvalio Općini Prozor-Rama na gostoprimstvu, a posebno sektoru za poljoprivredu s kojim smo obišli sve lokacije na kojima će aplikanti postaviti plastenike, kao i na odluci o sufinanciranju i pomoći poljoprivrednicima s 50 posto iznosa koji se odnosi na njih, jer nije baš tako čest slučaj da se općine odlučuju za ovakav potez”, istaknuo je Hodžić.