Općina Prozor-Rama potpisala ugovore o dodjeli plastenika za 20 korisnika

Općina Prozor-Rama potpisala ugovore o dodjeli plastenika za 20 korisnika

Općina Prozor-Rama danas je s udrugom Muslim Aid i krajnjim korisnicima u prostorijama vijećnice potpisala ugovore za dodjelu 20 potpuno opremljenih plastenika od 100 metara četvornih.

Projekt financiraju Općina Prozor-Rama sa 40% ili 1.260,00 KM, Muslim Aid Association također sa 40% te krajnji korisnik s 20%, ili 630,00 KM, od ukupne cijene plastenika i opreme. Oprema uključuje sadni/sjemenski materijal, sustav za navodnjavanje i ostalu dodatnu opremu.

Plastenici su dodijeljeni u sklopu projekta “Ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima”, a prethodno je komisija izvršila pregled pristiglih prijava, obavljen uviđaj na licu mjesta te sačinili preliminarnu rang listu korisnika na osnovu utvrđenih kriterija za bodovanje.

U sklopu realizacije projekta, danas je u prostorijama vijećnice održano i stručno predavanje na temu “Plastenička proizvodnja”, a koje je ispred Muslim Aid Association održao Armin Zlatić, magistar poljoprivrede.

Predavanje se prije svega bavilo osnovni principima uzgoja i dobrih poljoprivrednih praksi. Riječi je bilo o pozitivnim i negativnim karakteristikama plasteničke proizvodnje. Korisnici su mogli naučiti nešto i o mikroklimatskim uvjetima u plasteniku.

Gosti na današnjem potpisivanju ugovora i stručnom predavanju bili su i Marty i Sherry Stafford ispred LDS Charities, jednog od pokrovitelja u projektu.