Isplaćene općinske potpore poljoprivrednicima

Isplaćene općinske  potpore poljoprivrednicima

Potpore poljoprivrednim proizvođačima jesu jedna od mjera kojima općina Prozor – Rama pomaže svojim žiteljima. Mjere obuhvaćaju potpore animalnoj i potpore biljnoj proizvodnji.

Do sada su uredno isplaćene općinske potpore za sve planirane i dokazane poljoprivredne aktivnosti. Na žalost, ministarstvo poljoprivrede HNŽ/K i dalje zanemaruje obvezu da potiče poljoprivredu, iako bi zajedničke potpore polučile puno veće efekte kod poljoprivrednika.

Donosimo osvrt na isplaćene općinske potpore za biljnu proizvodnju (potpore animalnoj proizvodnji će biti obrađena u slijedećem tekstu):

Proizvodnja bijelog luka:

Prijave za potporu podnijeli su 16 poljoprivrednih proizvođača koji su zasadili ukupno 32,1 dulum površine bijelog luka. Isplaćen je poticaj u visini od 150,00 KM po dulumu, odnosno ukupno  4.815,00 KM.

Voćarska proizvodnja – podizanje novih nasada:

Prijavu za ovu potporu podnijeli su 9 poljoprivrednih proizvođača koji su u jesenjoj sadnji 2015. ili proljetnoj 2016. zasadili novih 23,5 duluma voćnjaka. Isplaćen je poticaj u visini od 200,00 KM po dulumu, odnosno ukupno 4.700,00 KM.

Ratarska proizvodnja:

Prijavu za potporu podnijeli su 32 poljoprivredna proizvođača koji su u jesenjoj sjetvi 2015. i proljetnoj 2016. Zasijali 304,4 duluma ratarskih kultura (pšenica, raž, ječam, heljda, zob, kukuruz). Isplaćen je poticaj u visini od 50,00 KM po dulumu, odnosno ukupno 15.220,00 KM.

Projekt razvoja bobičastog voća:

Prijava za potporu podnesena je u tri navrata.
U sklopu potpore malinarstvu koji je općina Prozor – Rama realizirala kroz Projekt IFAD, odobrena su i isplaćena sredstva u iznosu od 17.076,00 KM. Sredstva su se odnosila na općinski doprinos projektu u visini od 40% od realnih troškova, i to kroz financiranje analize zemljišta, sustava za navodnjavanje i edukacije, s tim da je projekt većim dijelom završen u jesen 2015.

Za proljetnu sadnju nije bilo potpore međunarodne zajednice. Općina Prozor – Rama je odlučila prihvatiti projekt podnesen od poljoprivrednika preko udruge Eko plod, ponovno na način da podnese 40% stvarnih vrijednosti projekta, a ostatak poljoprivrednici i otkupljivač. U te svrhe utrošeno je ukupno 15.200,00 KM.

Podnesen je i projekt potpore poljoprivrednicima koji su izvršili sadnju malina bez ikakve ranije potpore od strane općine Prozor – Rama. Prihvaćena je prijava za 43 poljoprivredna proizvođača koji su tražili potporu u obliku sustava za navodnjavanje. Nabavljeni su sustavi za navodnjavanje, podijeljeni poljoprivrednicima, na što je utrošeno oko 17.000,00 KM.

Potporama za biljnu proizvodnju obuhvaćeno je preko 170 pojedinačnih poljoprivrednika.
Navedene potpore dio su Programa utroška proračunskih sredstava za razvoj poljoprivrede sa kriterijima raspodjele (potpora biljnoj proizvodnji) koji je dana 16.01.2016. odobrio Načelnik, dr. Jozo Ivančević.

Planira se nastaviti sa sličnim oblicima potpora i u narednom periodu, uz snažniju kontrolu poljoprivrednih projekata.