DANI ŠLJIVE 2023: Program 16. Sajma poljoprivrede, prehrane i turizma u Prozoru

DANI ŠLJIVE 2023: Program 16. Sajma poljoprivrede, prehrane i turizma u Prozoru

Ovogodišnje izdanje sajma “Dani šljive Prozor-Rama” otvorit će svoja vrata posjetiteljima za nekoliko dana, a jučer je bio posljednji dan prijava za izlagače na sajmu. Organizatori sajma su Općina Prozor-Rama i Agencija za lokalni razvoj.

Sajam će i ove godine, prema riječima organizatora, zadržati svoj prepoznatljiv format, a osim onog izložbenog dijela imat će edukativni i humanitarni karakter

“Planiramo imati oko 50 štandova, na kojima negdje bude po više izlagača, tako da očekujemo od 80 do 100 izlagača. Gotovo svi štandovi su već popunjeni. Iako je rok za prijave jučer istekao, naći ćemo načina da smjestimo na štand one koji se prijave i kasnije”, prokomentirao je kratko broj izlagača Josip Juričić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije Općine Prozor-Rama te dodao kako su sredstva od prodaje ulaznica ove godine namijenjena za potrebe Crvenog križa općine Prozor-Rama i njihovih projekata, dok će u edukativnom dijelu sudionici sajma imati priliku upotpuniti znanja i vještine iz oblasti turizma i poljoprivrede na radionicama.

Ove će godine izlagači također moći sudjelovati na natjecanju za najbolje rakije i likere. Za istinske i iskusne ljubitelje ovog nadaleko poznatog pića bit će organizirano natjecanje nešto zabavnijeg karaktera u pogađanju jačine ramskih rakija.

Kao i ranijih godina Općina je osigurala šljive iz ramskog kraja

“Imat ćemo malo Čačanke, malo Stanley šljiva koje smo uspjeli sačuvali. Iako je godina bila jako teška, općenito za poljoprivredu, a dodatno za samo voćarstvo. Vrijeme je u doba cvjetanja, i kasnije, bilo vrlo nepovoljno”, dodaje Juričić.

Sajam će i ove godine okupiti ugledne goste iz okolice i regije, među kojima svakako valja spomenuti Turističku zajednicu Grada Popovače, koja će predstavljati vrijednosti Moslavine.

“Drago nam je da i ove godine možemo sudjelovati u organizaciji još jednog sajma ‘Dani šjive Prozor-Rama’, koji je jedna zaista pozitivna priča za naš ramski kraj. Agencija će se ove godine bazirati na bogatoj gastro ponudi Rame, a koju ćemo ponuditi svim posjetiteljima 16. izdanja sajma”, kazao je Danijel Burečić, direktor Agencije za lokalni razvoj te dodao: “Posebno moram istaknuti i ovogodišnju ponovnu suradnju sa Srednjom školom Prozor i odjeljenjem kuhara, gdje će učenici zajedno s nastavnicama pripremiti bogatu trpezu s najpoznatijim i najboljim tradicionalnim jelima, ali i specijalitetima prema njihovom izboru. Učenici će tako svoj rad predstaviti svim sudionicima i posjetiteljima sajma, što nas posebno raduje.”

Agencija za lokalni razvoj ove će godine na štandu ugostiti i Udruženje LiNK iz Mostara, kao i njihovih sedam korisnika grant sredstava za pokretanje malih biznisa. Rama je tako dobila sedam novih mladih obrtnika kroz projekt “Pokreni svoj posao” koji su LiNK i Općina Prozor-Rama proveli kroz projekt “LINK4StartUps” u okviru EU4BusinessRecoveri – COVID-19 Investment Response koji financiraju Europska unija, Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu sa GIZ i Međunarodnom organizacijom rada (MOR).

Program