Uskoro prva faza otvaranja tvornice metalnih dijelova i električnih vozila

Uskoro prva faza otvaranja tvornice metalnih dijelova i električnih vozila

Uskoro prva faza otvaranja tvornice metalnih dijelova i električnih vozila

Načelnik općine Prozor-Rama, dr. Jozo Ivančević i Snježana Köpruner, vlasnica i direktorica tvrtke GS Holding GmbH iz Regensburgapotpisali su Sporazum o zajedničkoj suradnji u oblasti poduzetništva u Prozor-Rami na Svečanoj sjednici OV Prozor-Rama koja je održana 6. rujna 2021. u povodu Dana općine. O tome smo razgovarali s načelnikom općine Prozor-Rama dr. Jozom Ivančevićem.  O kakvom Sporazumu je riječ?

Općina Prozor-Rama stalno iskazuje potporu gospodarstvu. Ranije smo pomogli otvaranje tvornice Rama-Tex i stalno tražimo moguće ulagače?

Rukovodstvo Općine je u proteklom razdoblju nastojalo upravo ovu renomiranu tvornicu dovesti u Prozor-Ramu, kako bi GS Holding krenuo s još jednim pogonom i novom proizvodnjom u oblasti obrade metala. Nakon potpisivanja Sporazuma ušli smo u razgovore oko utvrđivanja Ugovora o zajedničkom ulaganju.

U kojoj fazi su pregovori za potpisivanje Ugovora o zajedničkim ulaganjima?

Ugovor je u završnoj fazi usuglašavanja. Prijedlog Ugovora će biti jedna od točaka Dnevnog reda na sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama koja će biti održana 21. listopada. Želim potvrdu OV za ovaj Ugovor kao i za sve druge odluke, posebice ovako važne za našu općinu i njezine građane.

Koje će biti obveze Općine Prozor-Rama prema tom Ugovoru?

Općina Prozor-Rama se obvezala za pomoć pri rješavanju infrastrukture, kao što su zgrada, struja, voda i pristupni put. Pored toga će biti i novčana potpora te potpora kroz oslobađanje od komunalnih naknada.

Koji je prvi korak nakon potpisivanja Ugovora?

Osim pripreme samog objekta koji će biti u dijelu zgrade u kojoj je smještena tvornica Rama-Tex radit će se odmah i na drugoj infrastrukturi. Sada je vrlo važno okupiti radnu snagu, odnosno, radnike strojarskih zanimanja budući da se radi o metalskoj industriji. Stoga će biti potrebni radnici kao što su iskusni zavarivači, bravari i CNC operateri. Ovih dana će biti upućen Javni poziv zainteresiranim radnicima koji će doći na razgovor 30.10. 2021. godine. U prvoj fazi je planirano uposlenje do 40 radnika i vjerujemo da će se naći kvalitetni radnici.

Hoće li biti nastavka nakon prve faze ovog metalskog pogona?

I to smo uključili u Ugovor, a vjerujemo da će prva faza biti uspješna. Posebno nam je važna suradnja buduće tvornice sa Srednjom školom Prozor gdje će se obrazovati budući kadrovi za potrebe tvornice. Učenici bi odmah izvodili svoju vanjsku praksu u tvornici i na taj način se pripremali za rad u njoj. To bi bio izravan poticaj mladima da ostaju ovdje.