Srednja škola Prozor i Općina Prozor-Rama predstavili program stipendiranja za CNC operatere

Srednja škola Prozor i Općina Prozor-Rama predstavili program stipendiranja za CNC operatere

Ravnateljica Anđa Mlakić i načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević predstavili su roditeljima i učenicima drugih i trećih razreda smjera CNC operater u Srednjoj školi Prozor program stipendiranja i prakse u tvornici “GS-Tvornica mašina Travnik”, a uskoro i tvornici “GS-Rama”, gdje bi prvi radnici trebali krenuti s radom već u svibnju 2024. godine. 

Predstavnici “GS-TMT” i “GS-Rama” prisustvovat će potpisivanju ugovora koje će biti upriličeno u veljači 2024. godine.

Općina Prozor-Rama je do 1. veljače 2024. godine učenicima drugih i trećih razreda smjera CNC operater, osigurala besplatan prijevoz na praksu u “GS-TMT” i stipendiju od 150 KM mjesečno. Polaganju testova za obavljanje prakse pristupilo je 25 učenika, dvojica učenika nisu zadovoljila kriterije, pa stoga na praksu trenutno odlaze 23 učenika.

“Oni su ozbiljni, hoćete raditi-nećete raditi, hoćete učiti-nećete učiti. Njima trebaju učenici koji će raditi i učiti”, kazala je ravnateljica Mlakić.

Od 1. veljače, u program stipendiranja se uključuje i “GS-Rama” koja će za učenike osigurati mjesečna sredstva od 200 KM za drugi razred te 300 KM za učenike trećeg razreda. Prije samog potpisivanja Ugovora o stipendiranju, učenike očekuju kvalifikacijski testovi.

U međuvremenu će Općina Prozor-Rama isto povećati stipendije za treće razrede na 200 KM. To bi značilo da će od 1. veljače 2024. učenici trećeg razreda zanimanja CNC operater primati stipendiju od 500 KM, ukoliko potpišu ugovor o stipendiranju.

“Želimo pomoći našoj djeci, da se ovdje zadržavaju. Radi se jedan ozbiljan europski projekt s ulaganjima od 40 milijuna maraka. Postoji mogućnost da se projekt u budućnosti širi. Neće ostati samo na ovoj tvornici. U startu će se zapošljavati oko 60 ljudi, a tendencija je da se kroz godinu-dvije dana zaposli 250-300 ljudi. Radit će se prekvalifikacija ljudi koji žele tu raditi”, kazao je između ostaloga Ivančević te dodao: “Postoji jedan problem, ne samo kod nas nego šire u cijeloj regiji, a to je iseljavanje. Normalno da gledamo kako i na koji način pomoći ljudima da se tu zadrže, da ostajemo u svom mjestu.”

Ukoliko učenici po završetku prakse budu pozvani od strane tvornice u stalni radni odnos, učenik je dužan u tvornici provesti dupli vremenski period od onoga koliko je vremena primao stipendiju. Ukoliko se učenik iz bilo kojeg razloga ne odazove na poziv, dužan je vratiti sredstva stipendiranja, dok oni učenici kojima ne bude ponuđen stalni radni odnos, nisu dužni vratiti dobivena sredstva stipendiranja.