Općinsko vijeće Prozor-Rama održalo redovnu 41. sjednicu

Općinsko vijeće Prozor-Rama održalo redovnu 41. sjednicu

Općinsko vijeće Prozor-Rama održalo je danas, 25. lipnja 2024. godine, redovnu 41. sjednicu, a na Dnevnom redu se danas u vijećnici Općine Prozor-Rama našlo 13 točaka. 

Nakon usvajanja Izvatka iz zapisnika sa 40. sjednice, pred vijeće su stavljena dva Prijedloga Odluke. Onaj o zaduženju za financiranje kapitalnih investicija općine Prozor-Rama te onaj o potvrđivanju imenovanja Općinskog pravobranitelja Prozor-Rama.

Za Općinskog pravobranitelja je imenovan Matej Burić, a dužnost Općinskog pravobranitelja Prozor-Rama obavljat će naredne 4 (četiri) godine. Vijeće je Prijedlog Odluke usvojilo s 12 glasova ZA i 2 glasa SUZDRŽAN.

Prethodnim Prijedlogom Odluke vijeće bi odobrilo Općini Prozor-Rama zaduženju za financiranje i refinanciranje kapitalnih investicija općine Prozor-Rama u obliku dugoročnoga kredita kod poslovne banke u visini do 1,9 milijuna KM u trajanju od 36 mjeseci.

Posebni razlozi sada za donošenje Odluke jesu:
  • Smanjenje proračunskih prihoda od obeštećenja kroz novi Zakon o električnoj energiji od 31.8.2023. godine, te sporost u donošenju novih zakonskih rješenja koji trebaju omogućiti oko 2 milijuna KM godišnjeg prihoda koji će dijelom nadomjestiti prihod po istom osnovu koji je ostvarivan prije novog Zakona o električnoj energiji
  • Uredno izvršavanje obveza po osnovu drugih zaduženja koja imaju karakter dugoročnog zaduženja za financiranje kapitalnih investicija. Posebno se ovo odnosi na uredno plaćanje svake rate kredita od strane JKP “Vodograd” za koje je Općina Prozor-Rama dala garancije u obliku mjenica
  • Postojanje obveza iz kapitalnih projekata koji se rade tijekom 2024. godine, uključujući izgradnju lokalnih putova, izgradnju vodovodne mreže za Poslovnu zonu Izlaz, potpore za izgradnju nove tvornice GS Rama, kupnju nekretnina za potrebe javnog sektora (objekt Rama Tex, prostor za JP Radio Rama i drugi).

U Dnevni red je dodatno uvrštena točka kojom se dala suglasnost za kupovinu prostora JP Radio Rama od Gospodarske banke bb Mostar. Prema obrazloženju otvorila se mogućnost kupovine prostora na licitaciji, a cijena kvadrata iznosila je oko 800 KM. Vijeće je dalo suglasnost s 12 glasova ZA i tri glasa SUZDRŽAN.

Vijeće je Prijedlog Odluke o zaduženju usvojilo s 11 glasova ZA, 2 glasa PROTIV te 2 glasa SUZDRŽAN.

U nastavku je pred vijeće stavljen Prijedlog Odluke o dodijeli javnog priznanja “Povelja počasne građanke općine Prozor-Rama”. Javno priznanje kojim bi se proglasila počasnom građankom općine Prozor-Rama bilo bi uručeno Snježani Köpruner, vlasnici i direktorici tvrtke “GS-Tvornica mašina Travnik”. Ova Zadranka je veći dio života provela u Njemačkoj, a inženjerka je strojarstva i magistra tehničkih znanosti.

Iza nje stoji jedna od najuspješnijih privatizacija u Bosni i Hercegovini. Davne 2004. godine kod Travnika kupuje jedan od pogona “Bratstva”. Iste godine tvrtka ima 52 uposlena i godišnji promet od 400 tisuća eura. U 2022. godini “GS-TMT” je postala jedna od najvećih bosanskohercegovačkih izvoznica te došla na vrtoglavih 33 milijuna eura prometa godišnje te 500 uposlenih.

Foto: Snježana Köpruner

Köpruner nastavlja neumorno ulagati u bosanskohercegovačku privredu, a jedan od razloga zbog kojeg joj Općina Prozor-Rama želi uručiti javno priznanje uz proglašenje počasnom građankom jest i taj što je kao jedno od mjesta ulaganja odabrala upravo Ramu. Otvaranje pogona tvornice “GS-RAMA” očekuje se u rujnu, a investicija je to koja prelazi 40 milijuna maraka.

Vijeće je Prijedlog usvojilo s 12 glasova ZA i 3 glasa SUZDRŽAN.

Foto: Ranija faza izgradnje tvornice “GS-RAMA”

Vijeće je danas imalo priliku i primiti nekoliko Informacija, a to su ona o stanju i korištenju prirodnih resursa (poljoprivredno zemljište, šume i šumsko zemljište, vodni resursi, mineralne sirovine, obnovljeni izvori energije) na području općine Prozor-Rama, o stanju naplate koncesijske naknade u općini Prozor-Rama za 2023.godinu, o kontroli i kvalitete vode za piće na području općine Prozor-Rama, o stanju poljoprivrede i provedenim poticajnim mjerama na području općine Prozor-Rama, o stanju i razvojnim mogućnostima turizma na području općine Prozor-Rama, o stanju i zaštiti okoliša na području općine Prozor-Rama te Informaciju o izvršenom deminiranju, trajnom obilježavanju minskih polja i uklanjanju neeksplodiranih ubojitih sredstava u 2023. godini na području općine Prozor-Rama.

Posljednja točka dnevnog reda kao i obično bila je rezervirana za pitanja i inicijative vijećnika.