Održana javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja općine Prozor-Rama 2022.-2027.

Održana javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja općine Prozor-Rama 2022.-2027.

Javna rasprava o Nacrtu Strategije općine Prozor-Rama održana je danas, 20. siječnja 2023. godine u gradskoj vijećnici Općine Prozor-Rama. Povod rasprave jesu aktivnosti na izradi Strategije razvoja za period od 2022. do 2027. godine. 

Bila je ovo prilika za sve žitelje općine koji su se odazvali na javnu raspravu da daju svoje mišljenje i sugestije te da komentarima doprinesu izradi strateškog dokumenta.

“Ovo je jedan od strateških dokumenata ove općine. On sadrži brojne mjere i projekte kojima bi se ostvarivali postavljeni strateški ciljevi. Dokument je u cijelosti izrađen od strane općinskih djelatnika te svi koji su sudjelovali u izradi Strategije razvoja zaslužuju pohvale. Imali smo redovne konzultacije sa konzultantom, gospodinom Ivanom Miličevićem te smo Strategiju usuglašavali sa strategijama viših razina. Strategiju upućujemo na Općinsko vijeće kako bi vijećnici raspravili o njoj te kako bi ona nakon usvajanja postala temeljni dokument po kojemu će se provoditi sve mjere i aktivnosti u narednom razdoblju”, kazao je za Ramski Vjesnik Josip Juričić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije.


Dokument je rađen kroz projekt Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a konzultant je bio gosp. Ivan Miličević. Na izradi su sudjelovali načelnik općine dr. Jozo Ivančević, tri općinske službe i Agencija za lokalni razvoj. Kroz početni rad na dokumentu strategije pokušalo se uvažiti sve smjernice kojima se regulira metodologija izrade ovakvih dokumenata.

Podsjećamo, na dokumentu Strategija razvoja općine Prozor-Rama za razdoblje 2022.-2027. krenulo se raditi u siječnju 2021. godine odlukom vijeća o pristupanju izradi strategije. Imenovan je i Općinski razvojni tim sačinjen od 43 osobe iz svih segmenata društvenog života, stručne osobe iz različitih područja, poduzetnici, vijećnici, predstavnici udruga, sportskih klubova itd.

Prisutne je u dokument strategije uveo Stipo Čuljak. SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats) analizu prikazao je Adis Žečić, a koja se bavi prednostima, slabostima, prilikama i prijetnjama za općinu Prozor-Rama.

U dosadašnjim aktivnostima prezentiran je Prednacrt Strategije razvoja, u kojem se istaknulo sigurno sudjelovanje socio-ekonomskih aktera u svim fazama izrade plana.

U međuvremenu je pristigao određeni broj prijedloga i sugestija koje su uvrštene u Nacrt Strategije razvoja koji je Općinsko vijeće prihvatilo na sjednici u studenome 2022. godine.
 
Cjelovit dvojezični dokument “Strategija općine Prozor-Rama 2022-.2027.” bit će uskoro objavljen na službenoj stranici Općine Pozor-Rama, kao i drugim medijima, dok je Nacrt moguće pogledati na stranici općine, a iz Općine naglašavaju da je još uvijek moguće dostavljati prijedloge za izradu dokumenta usmenim i pismenim putem.