Održana Javna rasprava o Nacrtu Proračuna Općine Prozor - Rama za 2015. godinu

Održana Javna rasprava o Nacrtu Proračuna Općine Prozor - Rama za 2015. godinu
"Načelnik Ivančević je iskazao spremnost da se svi zahtjevi i prijedlozi koji su predstavljeni na današnjoj Javnoj raspravi realiziraju i riješe te da Općina Prozor Rama iznađe način na koji će svojim žiteljima pomoći da žive u što boljim i kvalitetnijim uvjetima."

 
Jučer je u Domu kulture u Prozoru održana Javna rasprava o Nacrtu proračuna općine Prozor - Rama za 2015. godinu.
Na ovoj raspravi sudjelovao je načelnik općine Prozor Rama sa svojim pomoćnicima te dvadesetak žitelja naše općine.
Prije početka Javne rasprave nazočnima se u ime Općine Prozor Rama obratio Josip Juričić koji je u uvodu istaknuo da je Općina Prozor Rama do sada zaprimila 3 primjedbe vezane za nacrt Proračuna za 2015. godinu: od Srednje škole Prozor Rama,od žitelja sela Gorica i od Mjesne zajednice Uzdol te su iste uvrštene u ovu Javnu raspravu.
Načelnik Ivančević je otvorio Javnu raspravu izrazivši pritom žaljenje zbog slabog odaziva žitelja ove općine na ovu Javnu raspravu te je pokazao otvorenost na primjedbe, sugestije, dopune i prijedloge vezane za Proračun općine Prozor Rama za 2015. godinu.
  
Ravnateljica Srednje škole u Prozoru Anđa Mlakić predstavila je prijedlog Projekta izgradnje zgrade za praktičnu nastavu te je izrazila želju da se isti uvrsti u Proračun općine Prozor Rama za 2015. godinu.
„ Izgradnja ovakve zgrade značila bi mogućnost uvođenja škola za nova zanimanja unutar Srednje škole u Prozoru. Mi već duže vrijeme planiramo uvođenje ugostiteljske i turističke struke gdje bi se uvela zanimanja: konobar i hotelijersko turistički tehničar. Time bi smo našoj djeci omogućili školovanje i ostanak kod kuće te ne bi morali putovati u susjedne općine. Realizacijom ovog Projekta stvorili bi se uvjeti za kvalitetnije obrazovanje naših učenika", kazala je na Javnoj raspravi Anđa Mlakić, ravnateljica Srednje škole u Prozoru.
Načelnik je na zahtjev ravnateljice Mlakić odgovorio da je već zaprimljen zahtjev koji je odavno u proceduri i pokazao je spremnost da se ovaj Zahtjev predloži općinskom Vijeću i uvrsti se u Proračun općine Prozor Rama kako bi se realizacijom ovog Zahtjeva dobila dodatna zanimanja u našoj općini i kako djeca ne bi odlazila na školovanje u druge općine.
Pored Prijedloga vezanog za Srednju školu u Prozoru, na ovoj Javnoj raspravi prisutni su s općinskim Načelnikom razgovarali o prijedlozima vezanim za Vatrogasno društvo općine Prozor Rama, vodovodnu mrežu u Gračacu, asfaltiranje puta od Borovnice prema Jukićima, izdvajanje sredstava za poticaj za zapošljavanje te o poticajima za poljoprivredu u Hudutskom ,Tošćanici i Lizopercima kao i u cijeloj općini.
Načelnik Ivančević je iskazao spremnost da se svi zahtjevi i prijedlozi koji su predstavljeni na današnjoj Javnoj raspravi realiziraju i riješe te da Općina Prozor Rama iznađe način na koji će svojim žiteljima pomoći da žive u što boljim i kvalitetnijim uvjetima.

Na koncu Javne rasprave zatražili smo komentar od načelnika dr. Joze Ivančevića na Javnu raspravu:
„Danas je bilo dobrih i konstruktivnih prijedloga. Zahvaljujem ljudima koji su došli na ovu Javnu raspravu i koji su postavljali pitanja i tražili odgovore. Posebno me raduje konkretan prijedlog koji je iznijela ravnateljica Srednje škole u Prozoru Anđa Mlakić. Mislim da se treba proširiti školu i otvoriti turističko ugostiteljski objekat unutar škole, da naša djeca ne idu u druge općine na školovanje. Cilj nam je omogućiti našoj djeci da ostanu ovdje i da ne idu iz naše općine. Ne možemo sve srednje i strukovne škole imati odjednom, ali ćemo sada raditi najprije na otvaranju turističko ugostiteljske škole, pa ćemo onda vidjeti koje su daljnje potrebe i da nastavimo u tom pravcu i otvaramo neke nove škole i nova zanimanja. Bilo je i pitanja vezanih za infrastrukturu. Budući da su naša sela raštrkana, ona se ne mogu od jedan put u cijelosti završiti. Očekujemo dobar proračun i dobru hidrologiju u 2015. godini, tako da ćemo jedan dio sredstava dati i u infrastrukturu. Konačno počinje izgradnja grada i završetak vodovoda po obodu Ramskog jezera. Pojedina sela nisu uvrštena u gradski vodovod, stoga će Općina Prozor Rama pomoći tim mjestima da se uvrste u projektiranje vodovoda te ćemo nastojati pomagati ta sela koja ne ulaze u gradski vodovod. To ćemo sigurno ispoštovati i realizirati", kazao je za Ramski vjesnik načelnik Ivančević.