Veslački centar Rama

 
 


Dvodnevnom svečanošću i veslačko-kajakaškom regatom na Ramskom jezeru upotpunjen je hvalevrijedan projekt "Lake to Lake - Green Tourism" (Jezero do jezera - zeleni turizam), financiran u 85-postotnom udjelu iz IPA programa Europske unije o prekograničnoj suradnji RH - BiH., ostatak su "pokrile" općine Vrlika i Prozor-Rama, uz svekoliku pomoć Veslačkog saveza Zagreba.

Centar su otvorili načelnik Općine Prozor-Rama Jozo Ivančević, gradonačelnik grada Vrlike Ivan Ćorić i Milivoj Slapničar, predstavnik Hrvatskog i Zagrebačkog veslačkog saveza. Centar je blagoslovio gvardijan Franjevačkog samostana Rama-Šćit fra Tomislav Brković. Večer prije održana je kulturna večer u Kino dvorani u Prozoru, gdje su nastupili folkloraši iz Vrlike i odigrana je malonogometna utakmica između ekipe Vrlike i Rame.

Na svečanoj regati koja je održana nastupilo je preko 200 veslača i kanuista iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tako su sudjelovali veslački klubovi: Croatia (Zagreb), Glagoljaš (Omišalj), Iktus (Osijek), Jelsa (Jelsa), Marina Kaštela (Kaštel Gomilica), Nova (Zagreb), Trešnjevka (Zagreb) i Vukovar (Vukovar). Što se tiče kajakaških i kanu klubova nastupili su: Kajak kanu klub Žepče (Žepče), Kajak kanu klub Mračaj (Runovići), Kajak kanu klub Jarun (Zagreb), Kajak kanu klub Matija Ljubek (Zagreb), Kajak kanu klub Buško blato (Kazaginac), Kajak kanu klub Kupa (Petrinja), Kanu klub Končar (Zagreb), Kajak kanu klub Olimpik (Slavonski Brod), Kajak kanu klub Marsonia (Slavonski Brod), Hrvatski kajakaški savez (Zagreb) i Europska kajakaška asocijacija.

Na ovaj događaj pristigli su Albert Woods, predsjednik Europske kajakaške i kanu federacije i potpredsjednik britanskog Olimpijskog odbora; Branko Lovrić, tajnik Eurpske federacije i tajnik Hrvatskog kajakaškog saveza; Marko Ćurković, predsjednik Hrvatskog kajakaškog saveza; Milivoj Slapničar, izaslanik Hrvatskog i Zagrebačkog veslačkog saveza; Martin Raguž, član Parlamantarne skupštine BiH, Luka Faletar, član Doma naroda Federacije BiH, Srećko Boras, član Parlamenta Federacije BiH, Ilija Cvitanović, ministar prometa i veza HNŽ-a i Marinko Petrić, ministar branitelja HNŽ-a. Predsjednik vlade HNŽ-a gosp. Denis Lasić zahvalio se na pozivu i izrasio čestitke povodom otvaranja veslačkog centra.

O projektu „Lake2Lake-Green tourism"

Centar za sport i rekreaciju okosnica je projekta „Lake2Lake-green tourism" koji se financira sredstvima Europske unije putem IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina. Vodeći projektni partneri su grad Vrlika u Republici Hrvatskoj i općina Prozor-Rama iz Bosne i Hercegovine. Osim vodećih partnerskih institucija u provedbi projekta sudjeluju projektni partneri Veslački savez Zagreba, Turistička zajednica grada Vrlike i Sportsko ribolovni savez Rama. Ukupna vrijednost projekta „Lake2Lake" je 706.621,81 EUR. EU financira 85% sredstava od ukupne vrijednosti projekta, a 15% su vlastita sredstva korisnika projekta.

Centar za sport i rekreaciju postaje glavni pokretač razvoja turizma u gradu Vrlici i općini Prozor - Rama. Nalazi se na dvije lokacije usred prirodnih ljepota jezera Peruča i jezera Rama. Novoosnovani centar opremljen je bogatom opremom namijenjenom za profesionalce i rekreativce. Projekt izgradnje Centra za sport i rekreaciju izrađen je u sklopu projekta „Lake2Lake-Green Tourism" koji se financira sredstvima IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina.

Jezera Peruča i Rama imaju idealne uvjete za provedbu sportskih aktivnosti. Zbog svog položaja u slivovima jezera nemaju orkanske vjetrove i valove, te je omogućeno nesmetano veslanje, vožnja kanuom, ribolov... No međutim vjetar je još uvijek dovoljno jak za jedrenje i surfanje. Atraktivna priroda, zrak, mir, tišina i blizina vode pružaju idealne uvjete za šetnju jogging, brzo hodanje, plivanje i zabavu na suncu.

Uspostava Centra temelji se na regionalnim sličnostima, prirodnim bogatstvima i uslugama, komplementarnim sa kulturnom i gastronomskom ponudom koja omogućuje kreiranje zajedničkog gospodarskog prostora. Centar uvelike doprinosi okupljanju stanovnika s obje strane granice što omogućava socijalizaciju temeljenu na pozitivnim vrijednostima; zabava, rekreacija, uživanje u prirodi. Organizacijom tradicionalnih godišnjih sportskih susreta stvara se točka povezivanja i zajedništva ljudi s obje strane granice. Centar pruža informacije o drugim pružateljima usluga i njihovim proizvodima na širem području grada Vrlike i općine Prozor- Rama pružajući posjetitelju informacije o kulturi, povijesti, običajima, tradiciji i autentičnoj gastronomiji s obje strane granice.

Bogata oprema centra za sport i rekreaciju

Profesionalni i rekreativni sportaši na jezeru Peruča dobili su hangare za čuvanje čamaca, pristupni put do vode, startni ponton za spuštanje opreme u vodu i za ribolov i glavni ponton. Na jezeru Rama nalazi se hangar za pohranu opreme, 3 pontona za spuštanje opreme u vodu i za ribolov, dva sistema za obilježavanje traka za natjecanja, četiri katamarana za trenere, animatore i sudce na natjecanjima. Bogata oprema i uređenje obale jezera i postavljanje Centra, su temelji i preduvjeti za organizaciju sportskih manifestacija, natjecanja i različite događaje. Mogućnost provođenja vremena na obje prekogranične lokacije pod istim kvalitetnim uvjetima podiže vrijednost usluge i atraktivnost ponude obje destinacije.