Staza Gospi Sinjskoj

Projekt "Staza Gospi Sinjskoj"

Dana 09. travnja 2013. godine potpisivanjem ugovora između grada Sinja kao vodećeg partnera s hrvatske strane i Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske te između općine Prozor-Rama i delegacije Europske unije u BiH, službeno je započela provedba projekta “Staza Gospi Sinjskoj”.
Ukupno trajanje projekta je 24 mjeseca, a provodit će ga grad Sinj i općina Prozor-Rama s partnerima: grad Solin, HGSS stanica Split, općina Tomislavgrad te općina Livno. Provedbi projekta pridonijet će i suradnici na projektu: Turistička zajednica grada Sinja, Franjevački samostan Gospe Sinjske, Franjevački samostan Rama Šćit, Turistička zajednica Hercegbosanske županije i Planinarska udruga “Kamešnica Livno”.

Ukupna vrijednost projekta je 4.241.035,98 kn(558.031,05 EUR), od čega se 54% proračuna projekta, odnosno 2.302.527,54 kn (302.964,15 EUR) odnosi na aktivnosti partnera u Republici Hrvatskoj, a 46% proračuna projekta, odnosno 1.938.508,44 kn (255.066,90 EUR) na aktivnosti partnera u Bosni i Hercegovini.
Udio EU sredstava u ukupnoj vrijednosti projekta je 83%, dok će preostalih 17% sufinancirati partneri na projektu.

Opći cilj projekta “Staza Gospi Sinjskoj” jest unapređenje zajedničke turističke ponude na temelju zajedničkog kulturnog identiteta pograničnog područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kako bi se poboljšala konkurentnost lokalnog turističkog gospodarstva.

Specifični ciljevi projekta “Staza Gospi Sinjskoj” jesu:
1. Razvijanje male infrastrukture uz rutu Staze Gospi Sinjskoj, kako bi se poboljšala atraktivnost prekograničnog područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije – u sklopu čega će se izvršiti izgradnja i instalacija potrebne infrastrukture za razvoj i obnovu Staze Gospi Sinjskoj.

2. Unapređenje znanja/vještina pružatelja turističkih usluga i civilnog sektora u prekograničnom području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u svrhu promicanja turističke ponude i osiguranja kvalitetne usluge za turiste, u sklopu čega će se izraditi trening programi za pružatelje turističkih usluga i predstavnike civilnoga društva na HR-BiH prekograničnom području, provoditi izrađeni treninzi za predstavnike pružatelja turističkih usluga i civilnoga društva te na kraju izvršiti evaluacija programa treninga.

3. Podizanje razine svijesti među građanima i turistima u svezi ponude, usluga i znamenitosti uz rutu Staze Gospi Sinjskoj - u sklopu čega će se identificirati i analizirati turistička ponuda/proizvodi i znamenitosti uz Stazu Gospi Sinjskoj, izraditi zajednička turistička promotivna strategija prekograničnog područja HR-BiH te izrada i širenje informacija i materijala projektne vidljivosti.

Stanovnici područja sudjeluju u turističkim aktivnostima koje imaju ograničene rezultate zbog činjenice da sadašnja turistička infrastruktura nije prilagođena za kulturne i turističke aktivnosti. Kroz revitalizaciju Staze Gospi Sinjskoj, aktivnosti u svrhu podizanja svijesti i edukacije, rezultati i ekonomski utjecaj turističkih aktivnosti poboljšat će se s obje strane granice.

Kao rezultat projekta, hrvatsko–bosansko-hercegovacka regija bit će atraktivnija turistička destinacija zahvaljujući višoj razini usluga, infrastrukture i dostupnih informacija. Nadalje, projekt će rezultirati poboljšanom turističkom infrastrukturom, povišenom razinom usluga i konkurentnosti pružatelja turističkih usluga i predstavnika civilnoga društva te poboljšanim informiranjem turista.

Kroz projekt „Staza Gospi Sinjskoj“, koji se smatra turističkom znamenitosti s visokim potencijalom, imat ćemo infrastrukturu malih razmjera, izgrađenu i instaliranu. Ovaj rezultat omogućit će nam kljucni alat za privlačenje turista, potporu rastu turističkog sektora i stvaranje novih mogućnosti zapošljavanja.